Uoči glasanja o nepovjerenju Vladi KS

Konaković izlaganje počeo narodnom poslovicom, pa dodao: Zahtjev za smjenu je - opravdan!

Front19.03.18, 11:19h

Konaković izlaganje počeo narodnom poslovicom, pa dodao: Zahtjev za smjenu je - opravdan!
Ovaj mandat je obilježen sa nekoliko političkih turbulencija koje su protekle politički dostojanstveno, civilizacijski i pristojno bez velikih emocija i tenzija, kaže Konaković

 

Danas će u Sarajevu biti održana 39. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se glasati za Prijedlog o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

 

Premijer Dino Konaković obratio se na početku sjednice citiravši jednu narodnu poslovicu i ocijenivši da je zahtjev za smjenu s političkog aspekta - opravdan.

 

''Ima narodna ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvjerka pokaže svoj trag. Na to me jutros podsjetio ovaj snijeg da time počnem izlaganje. Zahtjev predlagača je sa političkog aspekta opravdan. Inicijativa za smjenu Vlade je proceduralna, jer je ovdje inicijativa za smjenu premijera, a ne Vlade'', rekao je Konaković obraćajući se zastupnicima.

 

Potom je govorio o ličnom uspjehu na izborima 2014. godine.

 

''Pošto je upitno povjerenje kao premijera, ja sam sa 14. mjesta na listi SDA imao 10.738 glasova, više nego svi nosioci drugih lista kao nosioci. Prihvatio sam poziciju premijera, izabrao sam tu tešku funkciju, a mogu je porediti sa šefovskom kluba. To je drugačiji posao, a i manja je plata kada ste premijer, a ne šef Kluba. Dolazim na čelo Vlade nakon mandata koji je bio najgori u historiji ove Skupštine, pun previranja. Vidjeli smo koliko je to skupo koštalo građane KS. Obarali smo tada vlade mnogo necivilizovanije nego što vi radite danas'', poručio je on.

 

Dio izlaganja posvetio je i o svom mandatu. Istakao je da je Vlada riješila mnoge probleme građana Kantona Sarajevo.

 

''Ovaj mandat je obilježen sa nekoliko političkih turbulencija koje su protekle politički dostojanstveno, civilizacijski i pristojno bez velikih emocija i tenzija. Bivši mandat nas je košao toliko da je deficit bio 90,5 miliona KM. Prvi problem ove Vlade je bilo grijanje, da li će biti isporuke, a sjećate se i prekida u snabdijevanju. Toga se danas i ne sjećamo'', naglasio je premijer Konaković.

 

Konaković je govorio o problemima GRAS-a, pasa lutalica, komunalnoj privredi i preduzećima koja su bila pred kolapsom u trenutku kada je aktuelna Vlada preuzela mandat.

 

"Mi ovdje nemamo nikoga koga možemo smatrati neprijateljem BiH, nemamo te prefikse, nemamo SNSD-ova, ni HDZ-ova, nemamo ni Dodika ni Čovića. Nikoga ko bi nam mogao biti alibi zbog čega nismo radili. To je samo politička trgovina kako bi pojedinci imali pravo kroz političke partije mogli biti na čelu stranaka i onda njih tretirati kao svoje i praviti ovo što se godinama pravilo u KS'', poručio je između ostalog Konaković.

 

(n1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook