OD 1. MARTA SPREMAN ZA PACIJENTE

U Sarajevu otvoren najmoderniji Centar za srce u BiH: Dr. Mirsad Kacila na čelu vrhunskog tima ljekara

Hronika03.03.18, 10:44h

U Sarajevu otvoren najmoderniji Centar za srce u BiH: Dr. Mirsad Kacila na čelu vrhunskog tima ljekara
Vrhunski ljekari bit će na na raspolaganju svim bh. građanima, i iz Federacije BiH i Republike Srpske, a usluge će pružati u oblasti interventne kardiologije - kateterizacija srca, ali i kardiohirurgije djece i odraslih

 

 

Dvije bebe od šest i sedam mjeseci prvi su pacijenti koji su zbog urođenih srčanih mana podvrgnuti operaciji u novootvorenom Centru za srce u Sarajevu, koji je smješten na desetom spratu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Novi Centar za srce, s najsavremenijom opremom, otvorio je prof. dr. Mirsad Kacila, koji navodi da je ova zdravstvena ustanova s radom počela na Dan nezavisnosti BiH, piše Avaz.


- To je mali poklon tima ovog centra državi Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima – kazao je prof. dr. Kacila.


Liste čekanja


Pojasnio je da će vrhunski ljekari na raspolaganju biti svim bh. građanima, i iz Federacije BiH i Republike Srpske, dodajući da će usluge pružati u oblasti interventne kardiologije - kateterizacija srca, ali i kardiohirurgije djece i odraslih.


Moderne bolničke jednokrevetne i dvokrevetne sobe ekipa „Dnevnog avaz“ obišla je prvog radnog dana. Najviše smo se zadržali u onoj gdje se oporavljaju tek operirane bebe. Kako nam je otkrio dr. Sanko Pandur, ugledni kardiohirurg, bebe su dobro, a kući bi mogle biti puštene već početkom naredne sedmice.


- Ove bebe, jedna iz Maglaja, a druga iz Sarajeva, bile su pod intenzivnom terapijom, operacije je trebalo što prije uraditi, jer ove zahvate više niko u BiH ne radi. Svi parametri govore da smo sve uradili dobro, djeca se oporavljaju na zadovoljavajući način – kazao je dr. Pandur.


S obzirom na to da je poznato da u BiH postoje nepregledne liste čekanja, posebno djece s urođenim srčanim manama, pitali smo šta bi bilo s njima da naša zemlja nije dobila ovakvu ustanovu.


- Centar je bio neophodan, s obzirom na broj pacijenata koje imamo, ali i na to da su ovo najsloženiji i najskuplji zahvati u oblasti hirurgije. Teško je govoriti šta bi bilo s tom djecom, jer je prijem u inozemne centre otežan zbog velikog broja kandidata za tu vrstu operacija. Osim toga, čekajući da prođu sve procedure, stanje djece rapidno se pogoršava i rizik se višestruko povećava – pojasnio je on, navodeći da će se izvođenjem ovih zahvata spriječiti odljev ogromnog novca koji država daje za liječenje djece u drugim centrima.

 

dr-kacila


Direktor dr. Kacila kazao je da tim od 35 ljudi garantira kvalitet usluge, jer je pacijent na prvom mjestu.


- Ovdje su sročena višedecenijska iskustva ljekara iz oblasti kardiohirurgije i interventne kardiohirurgije. Stoga ćemo kroz naš rad insistirati na kvalitetu usluge i pokušati da liste čekanja, posebno u oblasti interventne kardiohirurgije, dovedemo na minimum u glavnom bh. gradu. To nam je cilj – ističe dr. Kacila.


Dodatne intervencije


Pojašnjava da se Centar razlikuje od drugih te da posjeduje najsavremeniju opremu.


- S namjerom smo krenuli u ovu priču, okupili smo jako dobar tim i pokušat ćemo da funkcionišemo na način da što više zahvata radimo endovaskularnim pristupom, odnosno da što više izbjegavamo agresivnije metode liječenja, a koristimo procedure koje su manje invazivne i uz koje pacijent boravi u bolnici jedan ili dva dana te odlazi kući bez dodatnih intervencija – pojašnjava dr. Kacila te poručuje da će svojim pacijentima biti na raspolaganju 24 sata.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook