NAKON BUKE U MEDIJIMA

Abdulah Skaka pojasnio činjenice oko Sjepana Mesića i priznanja Počasni građanin Sarajeva

Hronika27.02.18, 18:00h

Abdulah Skaka pojasnio činjenice oko Sjepana Mesića i priznanja Počasni građanin Sarajeva
Pozivamo javnost da vrijedno i tradicionalno priznanje Grada, sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade nas sve obavezuju na to, zaključuje se u saopštenju gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake

 

 

Nakon današnjih informacija u bh. medijima u vezi dodjele priznanja Počasni građanin Sarajeva i tekstova da je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić odbio da primi ovo priznanje, gradonačelnik glavnog bh. grada Abdulah Skaka pojasnio je za javnost okolnosti slučaja koji je danas izazvao veliku pažnju.


U pojašnjenju Abdulaha Skake se navodi:


Počasni građanin Grada Sarajeva priznanje je koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine koji su se naročito istakli u razvoju Grada, unaprijeđenju međunarodne saradnje i očuvanju mira u zemlji i inostranstvu. Priznanje može biti dodijeljeno i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.


Gradonačelnik Sarajeva ne donosi odluku o izboru Počasnog građanina Sarajeva. Izbor kandidata za dodjelu nagrada se vrši prema propisanoj proceduri, a konačnu odluku o tome donosi Gradsko vijeće na prijedlog nadležne Komisije. U konkretnom slučaju odluka treba biti donesena na zakazanoj sjednici Gradskog vijeća 28.02.2018. godine.


Na sjednici Komisije za izbor i imenovanja, održanoj dana 14. februara 2018. godine, razmatran je prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Stjepanu Mesiću. Taj prijedlog je dobio podršku svih sedam članova Komisije tj. usvojen je jednoglasno.


Prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva nobelovcu Orhanu Pamuku nije dobio potrebnu većinu. Za taj prijedlog glasalo je tri člana komisije dok su četiri člana bila protiv uz obrazloženje da se nagrada dodjeljuje u skladu sa kriterijima sadržanim u Odluci o priznanjima i nagradama.Potrebno je naglasiti činjenicu da predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog, odnosno da važeća Odluka ne ograničava broj nagrada Počasni građanin Grada Sarajeva. Dakle, dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom.


Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom podržava dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva svakom pojedincu koji se značajno istakao u afirmaciji, promociji, razvoju i unaprijeđenju Sarajeva. Također, pozivamo javnost da vrijedno i tradicionalno priznanje Grada, sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade nas sve obavezuju na to, zaključuje se u saopštenju gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook