FOTO/ Nacionalistička propaganda

Bakir Izetbegović u novom broju Globusa predstavljen kao radikal koji sprema vojsku za rat!

Front14.02.18, 11:27h

Bakir Izetbegović u novom broju Globusa predstavljen kao radikal koji sprema vojsku za rat!
"Bakirova Bosna - tko sprema 'akere' za novi rat' naslovnica je novog izdanja Globusa, koja je dobila brojne kritike zbog nacionalističkih konotacija i neosnovanih teza

 

Hrvatski sedmični magazin Globus objavio je novi broj u kojem su na naslovnici predstavili člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića neosnovano ga dovodeći u vezi s osnivanjem neke vojske, koja se po njima priprema za novi rat.

 

"Bakirova Bosna - tko sprema 'akere' za novi rat' naslovnica je novog izdanja Globusa, koja je dobila brojne kritike zbog nacionalističkih konotacija i neosnovanih teza.

 

Tako Globus analizira stanje u BiH, potencirajući problem Izbornog zakona, te autorica Mirjana Kasapović poručuje da ako Bošnjaci treći put izaberu beskrupuloznog Komšića za člana Predsjedništva - BiH će zapasti u nesagledivu krizu.

 

Jedan od autora je i Ivo Lučić, poznat po ekstremno desničarskim stavovima koje je potvrdio komentarisanjem presude Haškog suda zločincima tzv. Herceg-Bosne. Tako Lučić piše o sukobu Armije RBiH i HVO-a, ističući da su pripadnici Armije ubili više od 1.000 hrvatskih civila. Lučić, koji je historičar tokom rata je bio visokopozicionirani vojni obavještajac u tzv. Herceg-Bosni te general HVO-a.

 

Novu naslovnicu Globusa komentariše i osuđuje ugledni profesor Dejan Jović koji smatra da se na taj način kroz medije stvaraju novi neprijatelji, naglasivši da su nedavno za Hrvatsku to bili Slovenci, a sada su Bošnjaci, poručujući da su ovakvi tekstovi u funkciji stvaranja osjećaja straha i mržnje kod građana.

 

Svoj komentar dao je i reditelj Dino Mustafić koji kaže: "Profesionalno dno, vrhunac hrvatske kontinuirane propagande koja se bazira na lažima i spekulacijama okorjelih nacionalista i islamofoba. BiH je pod političkim udarom koji je intezivniji nego '90-ih. Zbog ovakvih natpisa i novinari su trebali biti u Hagu", smatra Mustafić.

 

globus

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook