APSURDISTAN/ Evo čime se bave u bh. pravosuđu

Sutkinju u Sarajevu prijavili zbog vaskršnjeg jajeta na stolu, iz VSTS-a odgovaraju: Je l' i baklava vjersko obilježje?

Hronika06.02.18, 13:15h

Sutkinju u Sarajevu prijavili zbog vaskršnjeg jajeta na stolu, iz VSTS-a odgovaraju: Je l' i baklava vjersko obilježje?
Sutkinju je prijavio jedan od kolega bošnjačke nacionalnosti, tvrdeći da je riječ o kršenju Zakona o VSTS-u, kojim je sudijama, tužiocima i svim radnicima pravosudnih institucija zabranjeno nošenje vjerskih obilježja i ispoljavanje pripadnosti bilo kojoj vjeroispovijesti

 

Sudija Opštinskog suda u Sarajevu Dajana Radojević Bjeloš prijavljena je predsjedniku tog suda Janji Jovanović i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), a potom i Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a jer je na stolu držala vaskršnje jaje, piše "Glas Srpske", a prenosi Srna.

 

Sutkinju je prijavio jedan od kolega bošnjačke nacionalnosti, tvrdeći da je riječ o kršenju Zakona o VSTS-u, kojim je sudijama, tužiocima i svim radnicima pravosudnih institucija zabranjeno nošenje vjerskih obilježja i ispoljavanje pripadnosti bilo kojoj vjeroispovijesti.

 

Jovanović je od Bjeloš tražila izjašnjavanje povodom navoda u prijavi, a iz VSTS-a su odgovorili da hrana koja se nalazi na stolu ne predstavlja vjersko obilježje.

 

Podnosilac prijave protiv sudije je, nezadovoljan odgovorom iz VSTS-a, prijavio Bjeloš i Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a.

 

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić istakla je da nigdje nije precizno definisano šta su vjerska obilježja, ali da to "sigurno nije hrana koja stoji na stolu".

 

"To mogu biti odjeća ili predmeti koji predstavljaju vjersko obilježje, a ne hrana. To bi značilo i da, recimo, baklava predstavlja vjersko obilježje ili ispoljavanje pripadništva određenoj vjeroispovijesti, što je nemoguće i bila bi nevjerovatna teorija", kaže Jukić.

 

Ona je dodala da u pravosuđu BiH nikada nije zabranjena niti iskorijenjena pojava odlaska u džamiju na klanjanje podne-namaza, što je očigledno ispoljavanje pripadništva vjeroispovijesti.

 

List podsjeća da je sudija Opštinskog suda u Sarajevu Sabina Hadžizulfić na posao dolazila "pokrivena" još prije nekoliko godina, iako je riječ o očiglednom vjerskom obilježju.

 

Posljednjih godina zabilježeno je da je predsjednik Opštinskog suda u Kalesiji Ibrahim Omerović sa gotovo svim zaposlenim petkom u podne odlazio na džuma-namaz, a ta pojava je u posljednje vrijeme sve izraženija i u institucijama pravosuđa u Zenici, prenosi Srna.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook