FOTO/ Neće odustati do ispunjenja zahtjeva

Bivši radnici Hidrogradnje počeli štrajk glađu i blokirali saobraćajnicu ka Ilidži

Hronika29.01.18, 13:27h

Bivši radnici Hidrogradnje počeli štrajk glađu i blokirali saobraćajnicu ka Ilidži
Obespravljeni radnici će biti u štrajku glađu dok im se ne obrati resorni ministar Nermin Džindić ili neko drugi nadležan iz Vlade Federacije BiH

 

Bivši radnici Hidrogradnje počeli su štrajk glađu, nakon što stečajni upravnik, sa kojem su se sastali u prostorijama ovog preduzeća u stečaju, nije dao obećanje da će ispuniti njihove zahtjeve. Obespravljeni radnici blokirali su i saobraćajnicu od sarajevskog naselja Butmir ka Ilidži na 10-ak minuta, javila je reporterka BHRT-a.


Osim stupanja u štrajk glađu, radnici su rekli da će blokirati i prostore podružnice Hidrogradnje u stečaju – “Sigma” u Butmiru, gdje se sada i nalaze, nakon kratkotrajne blokade saobraćajnice prema Ilidži.

 

Tokom blokade saobraćajnice, predstavnici bivših radnika Hidrogradnje razgovarali su sa pripadnicima policije koji su bili prisutni na mjestu blokade.

 

hidrogradnja-blokada-puta29012018-7

 

Obespravljeni radnici će biti u štrajku glađu dok im se ne obrati resorni ministar Nermin Džindić ili neko drugi nadležan iz Vlade Federacije BiH.

 

Početku štrajka glađu, blokadi saobraćajnice i blokadi prostorija podružnice Hidrogradnje – Sigma prethodio je sastanak predstavnika bivših radnika Hidrogradnje sa stečajnim upravnikom o ispunjavanju njihovih zahtjeva – isplati osam plata i otpremnina, javila je reporterka BHRT-a.

 

Taj sastanak okončan je nepovoljno po bivše radnike, jer im je stečajni upravnik rekao rekao da se dogovore sa Vladom Federacije BiH o tome da li će im Vlada biti garant za dizanje kredita.

 

hidrogradnja-blokada-puta29012018-8

 

Vlada Federacije obavezala se jutros da će obezbijediti novac za uvezivanje radnog staža bivšim radnicima Hidrogradnje, saopšteno je nakon sastanka predstavnika radnika ovog preduzeća u stečaju i savjetnika premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

 

Kako se radi o 270 radnika koji su stekli uslove za penziju, uplate za doprinose biće selektivne, izvijestila je reporterka BHRT-a.

 

Podsjećamo, obespravljeni radnici više puta su protestovali pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu.

 

Tokom protesta pred federalnom Vladom bivši radnici Hidrogradnje rekli su da je Vlada 30. septembra donijela odluku da njihovo preduzeće ide u stečaj i da je 600 radnika poslala na biro za nezaposlene. Od tada do danas nismo dobili nijedan fening, rekli su tada radnici.

 

(BHRT; DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook