Humanitarna organizacija ili kriminalna grupa

SIPA provjerava navode o paravojsci, glavni tužilac RS tvrdi: 'Srbska čast je prije propagandni trik!'

Hronika17.01.18, 15:13h

SIPA provjerava navode o paravojsci, glavni tužilac RS tvrdi: 'Srbska čast je prije propagandni trik!'
To su članovi tzv. kriminalnog miljea koji imaju svoje dosijee i koji su kažnjavani, ističe Mahmut Švraka

 

Glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmut Švraka smatra da je priča o udruženju Srbska čast, više propagandni trik nego stvarno stvaranje paravojnih formacija.

 

SIPA provjerava navode o paravojnim formacijama

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava navode da u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska postoje paravojne formacije, potvrđeno je Feni iz SIPA-e.
Provjere traju od pojavljivanja informacija u javnosti o tome da se radi o paravojnoj formaciji.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je na konferenciji za medije u Sarajevu rekao da je to paravojna formacija, a ne humanitarna organizacija kao što se pokušava predstaviti.

- Nemam neko posebno mišljenje. Mislim da se tome daje malo više pompe nego što treba i zaslužuje, kazao je Švraka za Oslobođenje.

 

A na pitanje da li se o njima govoriti kao humanitarnoj organizaciji (a što tvrde članovi Srbske časti), Švraka kaže da to nema smisla i dodaje: "Nije to humanitarna organizacija. To je vjerovatno neko udruženje formirano. Neke članove poznajem. To su članovi tzv. kriminalnog miljea koji imaju svoje dosijee, koji su kažnjavani i tako dalje. Nema smisla o njima govoriti kao humanitarnoj organizaciji. Mislim da se taj sadržaj ne može dati za takvo nešto".

 

I ministar sigurnost BiH Dragan Mektić je, podsjećamo, izjavio da je "totalno je neprihvatljiva tvrdnja o humanitarnoj organizaciji", a potom dodao: "Imamo raznih humanitarnih akcija, ali nisam vidio da se oblače u najelitnije ratne vojne uniforme, da se prikazuju sa opremom i naoružanjem koje služi isključivo za likvidaciju".

 

Uz to, jučer je četvorici pripadnika Srbske časti zabranjen je ulazak u BiH.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook