paranoja pojedinih ličnosti

'Atentati' na visoke zvaničnike BiH: Tadić zbog pakni digla uzbunu, Lagumdžija se prepao mačke, Kebo prosjaka...

Hronika06.01.18, 10:30h

'Atentati' na visoke zvaničnike BiH: Tadić zbog pakni digla uzbunu, Lagumdžija se prepao mačke, Kebo prosjaka...
Navodno, Lagumdžija spada među bh. političare kojima je život bio veoma često u opasnosti - iz policijskih agencija tvrdili su da je na njega, dok je bio državni ministar vanjskih poslova, pokušano čak pet atentata

 

Vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić prijavila je prije nekoliko dana Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da se na nju sprema atentat.

 

Kao razlog za svoje sumnje tužiteljica Tadić je navela da su na automobilu njenog supruga otkazale kočnice. Međutim, istragom je utvrđeno da suprug Gordane Tadić godinama nije promijenio pakne na vozilu, objavio je Žurnal.

 

Dežurni državni tužilac Miroslav D. Marković hitno je angažirao protuterorističke jedinice SIPA-e, čiji su pripadnici u nedjelju izašli na teren i izvršili uviđaj. Brojne policijske snage bile su oko porodične kuće Gordane Tadić, kako bi je sačuvale od nepoznatih ubica.

 

- Tokom pregleda je utvrđeno da se ne radi o terorizmu, već da je u pitanju kvar na automobilu - kazao je sagovornik Žurnala uključen u istragu.

 

Ovo nije prvi put da visoki zvaničnici u BiH prijavljuju navodne prijetnje smrću za koje se na kraju ispostavi da niti su prijetnje, niti imaju bilo kakvog smisla.

 

Jedan od najpoznatijih "pokušaja atentata" vezan je za bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju, koji je svojevremeno digao kompletan MUP Kantona Sarajevo na noge nakon što je primijetio "sumnjivi sadržaj" pred vratima svog stana. Opsežnom kriminalističkom istragom utvrđeno je da je za pokušaj atentata na Lagumdžiju kriva komšijska mačka (nikada identificirana), koja je ispred njegovih vrata na izuzetno drzak način ostavila "izmet valjkastog oblika".

 

Navodno, Lagumdžija spada među bh. političare kojima je život bio veoma često u opasnosti - iz policijskih agencija tvrdili su da je na njega, dok je bio državni ministar vanjskih poslova, pokušano čak pet atentata. Međutim, ako izuzmemo spomenutu mačku, do danas nije objavljeno ni ko su bili navodni zavjerenici-atentatori, niti kakvi su rezultati policijskih istraga u tim slučajevima.

 

- Od Daytona do danas niti jedan političar u BiH nije dobio više prijetnji smrću nego ja – dramatično je prošle godine izjavio bivši visoki funkcioner SDA i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

 

Kebo je 2008. godine, zajedno sa tadašnjim predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, prijavio da je dobio prijetnje smrću. Kako je tada ispričao novinarima, pretpostavljao je da je povod za prijetnje bila njegova inicijativa za usvajanje seta antimafijaških zakona.

 

Ispred zgrade u kojoj stanuje Kebo tada je uhapšena jedna osoba.

 

- On se predstavio kao inkasant kablovskog operatera, a provjerom je utvrđeno da kod sebe nije imao nikakva lična dokumenta, ali ja ne znam da li je to povezano s prijetnjama - kazao je Kebo.

 

U MUP-u Kantona Sarajevo su rekli da je dotična osoba samo legitimisana i nakon toga puštena.

 

- Riječ je o S. M. koji je prikupljao dobrovoljne priloge u zgradama u Tešanjskoj ulici. U jednom momentu je pokušao ući u ulaz gdje živi Mirsad Kebo, a pripadnik Federalne uprave policije koji osigurava zgradu mu je rekao da ne može ući u ulaz i zadržao ga do dolaska pripadnika PU Centar, koji su ga legitimisali i utvrdili da se radi o prosjaku – naveli su iz MUP-a.

 

S druge strane, pojedini mediji su nezvanično objavljivali kako je iz firme "Bekto Precisa" iz Goražda pojedincima nuđeno milion KM za Tihićevu i Kebinu likvidaciju. Na koncu se ispostavilo da je ipak u pitanju lažna uzbuna. 

 

- Našao sam se u jednoj situaciji da branim vlastiti život, dostojanstvo mene i moje porodice. Naš pravosudni sistem i tužiteljstva nikada nisu odgovorila na prijetnje smrću kojima sam bio izložen – zaključio je Kebo prije godinu dana u razgovoru za N1.

 

Blaga paranoja pojedinih ličnosti iz politike i pravosuđa, koje ponekad prijavljuju prijetnje koje to zapravo nisu, ne znači, naravno, da svaki takav navod ne treba provjeriti. U svakom slučaju, čak i ako ponekad u očima javnosti ispadnu smiješni, to je mnogo pozitivniji ishod u odnosu na ono što bi se moglo desiti ako bi se prijetnje pokazale kao ozbiljne - i veoma stvarne. 

 

(Žurnal, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook