Snalaze se na različite načine

Dileri i krijumčari sve domišljatiji: Krave i pse pune kokainom pa prebacuju preko granica

Hronika03.01.18, 14:52h

Dileri i krijumčari sve domišljatiji: Krave i pse pune kokainom pa prebacuju preko granica
Kao svojevrsne "mule" koristi se i voće i povrće. Nedavno je u nekoliko španskih marketa prijavljen veliki broj reklamacija nasamarenih kupaca

 

Vrijedni antikviteti, historijsko i kulturno blago, dijamanti i zlato, oružje, ali i potpuno novi načini krijumčarenja droge. Ovo su izazovi sa kojim će se u narednom periodu danonoćno suočavati službenici Uprave carina, posebno Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja u Srbiji, prenose Večernje novosti.

 

Nedavno je pripadnicima ovog odjela stigla operativna informacija da su krijumčari narkotika otkrili novi način prenosa droge, najčešće kokaina. Za ljudske "mule" su gotovo svi čuli, ali je prije izvjesnog perioda otkriven slučaj u Španiji, koja je uvezla 50 krava iz Brazila.

 

Prodavac i kupac, prema pratećoj dokumentaciji, bili su lokalni stočari. Želudac ovih životinja bio je pun kokaina. Modus je bio takav da se krave uspavaju, a da im se onda ubaci narkotik. Brodovima su transportovane do luke u Španiji.

 

Brazil je poznat po izvozu stoke i mesa, pa to u prvi mah nije izazvalo veću pažnju. Ipak, uskoro je otkrivena cijela prevara. Pored krava, za krijumčarenje najunosnije droge na svijetu koriste se i vrhunski psi. I njih kriminalci prvo uspavaju a onda im ubacuju drogu. U ovakvu vrstu "mula" narkobosovi transportuju od pola do kilogram kokaina. U pratećoj dokumentaciji obično se navodi da je riječ o psima, koji idu na međunarodne izložbe. Tako se krijumčarima čini da će lako da pređu granicu.

 

- Snalaze se na različite načine. Naše je, međutim, da ih uhvatimo. Zato naš dan traje, mogu slobodno da kažem, 25 sati. Nedavno je, recimo, uočeno da su podmetači za tanjire nešto veće težine nego obično. Utvrđeno je kasnije da su potapani u tečni kokain. To se radi i sa tepisima, tapiserijama... Ponekad se takvi paketi šalju sa fiktivne adrese iz neke južnoameričke zemlje na neku od fiktivnih adresa u Evropi - izjavio je načelnik Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja u Srbiji, Ivan Ribać.

 

Kao svojevrsne "mule" koristi se i voće i povrće. Nedavno je u nekoliko španskih marketa prijavljen veliki broj reklamacija nasamarenih kupaca. Žalili su se da su banane pokvarene i pune "nekog praha". Uskoro je otkriveno da je iz kore banana vađeno voće, pa su punjene kokainom, a potom lijepljene da izgledaju kao prave.

 

(Novosti, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook