Naglo se povećao broj oboljelih od malignih bolesti

Republika Srpska će tužiti članice NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom

Hronika18.12.17, 10:51h

Republika Srpska će tužiti članice NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom
Iz ANURS se navodi da se poslije bombardovanja naglo povećao broj oboljelih od malignih bolesti na nekoliko lokacija u Srpskoj

 

Republika Srpska pridružiće se tužbi protiv članica NATO zbog izazivanja humanitarne i ekološke katastrofe tokom i poslije bombardovanja Republike Srpske projektilima sa osiromašenim uranijumom, koju iz istih razloga priprema Srbija, piše "Glas Srpske", javlja Srna.

 

Tužba će biti bazirana na šest pravosnažnih presuda italijanskih sudova koji su utvrdili postojanje veze između obolijevanja od kancera i boravka italijanskih vojnika u BiH i na Kosovu i Metohiji, koje su članice NATO gađale osiromašenim uranijumom.

 

U Akademiji nauka i umjetnosti RS (ANURS) rekli su da će se Srpska pridružiti tužbi i pravnim putem tražiti naknadu nanesene štete.

 

- Do sada je negirano štetno djelovanje osiromašenog uranijuma, a sada postoje dokazi za suprotno i jak osnov za pokretanje tužbe. Imamo dosta dokaza i podataka o uzrocima koji su doveli do povećanog obolijevanja ljudi i stoke - rekli su u Akademiji.

 

Iz ANURS se navodi da se poslije bombardovanja naglo povećao broj oboljelih od malignih bolesti na nekoliko lokacija u Srpskoj.

 

U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da su stanovnici Bratunca koji su izbjegli iz sarajevskog naselja Hadžići, gdje je bombama sa osiromašenim uranijumom gađan Tehničko-remontni zavod, masovno poumirali od kancera.

 

- O tome dokaze posjeduju i domaće institucije, ali i stručnjaci UN. Samo to je dovoljno za tužbu - rekli su u Republičkoj upravi Civilne zaštite.

 

U Srpskoj kraljevskoj akademiji rekli su da se advokatskom timu Akademije do sada javilo više od hiljadu građana koji su oboljeli i porodice preminulih od kancera, te da je u planu formiranje međunarodne komisije advokata iz zemalja zapadne Evrope, Rusije, Kine i Italije, koji će učestvovati u pisanju tužbe.

 

- Pala je njihova priča da uranijum nije štetan. Oni ne poriču da su nas bombardovali, nego poriču da je uranijum štetan po zdravlje. Sada imamo materijalni dokaz da to nije tačno - ističu u Srpskoj kraljevskoj akademiji.

 

Članice NATO bombardovale su RS od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, a Srbiju od 24. marta do 9. juna 1999. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!