Potraga se nastavlja

Rođak Aldina Mulića: Barem da ga pronađemo, da se utješimo...

Hronika18.12.17, 08:46h

Rođak Aldina Mulića: Barem da ga pronađemo, da se utješimo...
Kroz šiblje. Kroz blato. Vodu. Oskudo opremljeni, ali uporni, i članovi porodice. Danima uz civilnu zaštitu i druge ekipe na terenu

 

Peti dan potrage za Aldinom Mulićem nije dao rezultat. Teren duž obale rijeke Bosne, od blizu 110 kilometara, pretraživalo je 150 pripadnika Federalne civilne zaštite, stotinjak volontera, te timovi kantonalnih civilnih zaštita i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Potraga se nastavlja i danas.

 

Baza u Kemberovića polju. Od ranog jutra, ekipe se raspoređuju na lokacije. Prave se planovi. Ronioci u pripremi. Čamci u pripremi.

 

No, pretjerane koristi od opreme nema, zbog vremenskih neprilika.

 

Rijeka nabujala, mutna, brza, nosi sve pred sobom. Ekipama je ostalo da pješače duž obale Bosne.

 

U grupama od po nekoliko - cjelodnevno obilaze teren. Od Visokog - gotovo do Doboja.

 

"Ja pregledavam desnu obalu rijeke Bosne, uvjeti su dosta loši gledajući teren, mokro je, sve više i više nam odjeća propušta vodu. Teško je sada procjenu napraviti, rijeka je dosta brza, iako je opala za nekih 60 cm na ovom dijelu, ali i dalje je brza za upotrebu čamaca", kaže Mehmedalija Kurtalić, vođa tima iz Orašja (FUCZ).

 

Kroz šiblje. Kroz blato. Vodu. Oskudo opremljeni, ali uporni, i članovi porodice. Danima uz civilnu zaštitu i druge ekipe na terenu. Nadaju se opadanju nivoa rijeke, kako bi na teren mogli biti uključeni čamci. Ronioci. Psi tragači.

 

"Rijeka je sve veća, ne znam više ni ja šta da kažem. Nadam se da ćemo pronaći u svoj ovoj tragediji, eto da bar bude to nešto, što će nas utješiti, da ga možemo pronaći. Ništa drugo", poručuje Mufid Mulić, član porodice.

 

Iz civilne zaštite zahvaljuju svim volonterima - no upozoravaju. Svi oni koji žele pomoći obavezno da se priključe specijaliziranim članovima na terenu. Opasnost od minskih polja vreba na nekoliko lokacija. Posebno u okolini Maglaja. Civilna zaštita posjeduje neophodno opremu da u neposrednoj blizini detektuje eventualno prisustvo mina. Za sada, volonteri se pridržavaju uputa. U potrazi za Mulićem - sreli smo njegove prijatelje i kolege. Kažu, nakon treće smjene na poslu, pravo na obalu Bosne.

 

"Kolege s posla. Radimo zajedno i zbog toga smo tu da pomognemo, da ga nađemo. Radimo najbolje što možemo", kaže jedan kolega Aldina Mulića, a drugi dodaje:

 

"Teški su uslovi stvarno, nadam se da će se voda povući pa da će nam biti malo lakše".

 

"Teško se kretati. Puno smeća ima natrpanog na drvećima, tako da je slaba vidljivost, međutim mi dajemo sve od sebe da uradimo što bolje, pregledamo teren koji smo dobili u svojoj zoni. To je od Lašvanske petlje pa prema Zenici", objašnjava Alija Goretić, FUCZ.

 

Direktor Federalne civilne zaštite kaže, još uvijek postoji mogućnost da se tijelo Aldina Mulića nalazi i u dijelovima Miljacke. Ako je bilo na dnu, potrebno je određeno vrijeme kako bi isplivalo. No, potraga se nastavlja i u narednim danima na mnogobrojnim lokacijama.

 

"Pored te nesreće je i niz drugih nesreća, porast vode, snijeg, minusi, večernji sati, minska polja sve su to prepreke. Stvari su takve kakve jesu, mi ćemo i dalje poduzimati sve što možemo u ovom trenutku, da lociramo nastradalog mladića", kaže Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

 

Vozila civilne zaštite na svako nekoliko kilometara rute koja se pretražuje. Dostavljaju potrepštine za teren. Jedne odvoze, druge dovoze. Gotovo svi kapaciteti su stavljeni u funkciju pronalaska Aldina Mulića.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook