droga koju koriste borci ISIL-a

Nakon otkrivanja najveće laboratorije za sintetičke droge na Balkanu: Džihad droga stigla u BiH?!

Hronika13.12.17, 20:27h

Nakon otkrivanja najveće laboratorije za sintetičke droge na Balkanu: Džihad droga stigla u BiH?!
Zahvaljujući dojavi američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) prošle sedmice je u Tetovu u Makedoniji, pronađena do sada najveća laboratorija za proizvodnju sintetičke droge "kaptagon"

 

Sigurnosne agencije u BiH informisane su o sve češćim zaplijenama sintetičke droge "kaptagon" poznatije pod nazivom džihad droga u zemljama regiona, pa ne isključuju bojazan da je ova droga već stigla na ulice BiH, prenosi Blic.

 

Izvor Blica blizak sigurnosnim agencijama u BiH otkriva da je "kaptagon" po svom sastavu sličan ekstaziju, ali da se radi o daleko jačem narkotiku.

 

- Poznato je da su ovu vrstu droge koristili borci ISIL-a zbog čega je i dobila naziv džihad droga. Za sada ova droga nije zaplijenjena u policijskim akcijama na području BiH, a u toku su detaljne provjere da li je dospjela na narko tržište - objasnio je izvor.

 

Zahvaljujući dojavi američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) prošle sedmice je u Tetovu u Makedoniji, pronađena do sada najveća laboratorija za proizvodnju sintetičke droge "kaptagon".

 

Tokom akcije policija je zaplijenila više od 300 kilograma ove opasne droge koju su koristili borci ISIL-a.

 

Iako su ranije informacije govorile da se laboratorije za proizvodnju ove droge nalaze u Češkoj, ovo je prvi put da je jedna velika laboratorija za proizvodnju otkrivena i na Balkanu.

 

Istražioci ne isključuju mogućnost da su organizovane kriminalne grupe već rasprodale određenu količinu narkodilerima u zemljama regiona, te da se ova droga već prodaje na ulicama Srbije, Hrvatske i BiH.

 

Droga u Tetovu je otkrivena u laboratoriji kojeg je vodio Milan Zarubica, takozvani balkanski kralj sintetičke droge.

 

Utvrđeno je da "kaptagon" nije nova vrsta droge, već se radi o sintetičkoj drogi sličnoj ekstaziju, čija je baza amfetamin, a ujedno spada u grupu psihostimulatora centralnog nervnog sistema.

 

"Kaptagon" je stvoren početkom šezdesetih godina prošlog vijeka u svrhu liječenja psihijatrijskih bolesti, ali je u međuvremenu ova droga postala popularna kod terorista, o čemu svjedoče podaci da su ovu drogu pronašli kod osumnjičenih za napade u Parizu.

 

- Ovu drogu nazivaju još i drogom za super - ratnike i upravo zbog svoga dejstva da podiže borbenost, hrabrost, pobošljava budnost, a smanjuje umor, postala je sastavni dio terorističkih akcija - navodi izvor blizak sigurnosnim agencijama.

 

Dodaje kako uslijed predoziranja "kaptagonom" dolazi do agresivnog i suicidalnog ponašanja, ubrzanog rada srca i povišenog pritiska.

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook