sin osuđenog ratnog zločinca nastavlja borbu

Darko Mladić 'opleo' po haškim ljekarima: Prikrivaju stepen oštećenja u mozgu, a veliki je rizik da se ponovi moždani udar...

Hronika05.12.17, 10:17h

Darko Mladić 'opleo' po haškim ljekarima: Prikrivaju stepen oštećenja u mozgu, a veliki je rizik da se ponovi moždani udar...
Darko Mladić je naveo da su haški ljekari odbijali da porodici dostave medicinsku dokumentaciju, iako "imaju obavezu da to učine odmah nakon pregleda ljekara i dijagnostike"

 

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića koga je Haški tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, rekao je da borba za generala Mladića mora biti nastavljena i da će odbrana i dalje insistirati na tome da generala Mladića pregledaju srpski ljekari- piše Srna, a prenose Nezavisne.

 

"Odbrana je tražila da se skine imunitet medicinskom osoblju pritvorske jedinice kako bismo mogli da ih tužimo za pogrešno lečenje generala Mladića. To kako oni rade jasno se vidi u medicinskim dokumentima koje smo jedva dobili od njih, a u svakoj normalnoj zemlji to se zove nesavesno lečenje i podleže ozbiljnim tužbama sa ozbiljnim posledicama", istakao je Darko Mladić.

 

Prema njegovim riječima, pitanje zdravlja generala Mladića, u ovom trenutku, najhitnije je zbog toga što je više nezavisnih ljekara, uključujući i ljekare u Tribunalu, ustanovilo da je on "u najvišem mogućem riziku od toga da mu se ponovi moždani udar do mogućeg smrtnog ishoda".

 

Darko Mladić je naveo da su haški ljekari odbijali da porodici dostave medicinsku dokumentaciju, iako "imaju obavezu da to učine odmah nakon pregleda ljekara i dijagnostike".

 

"Nama su tek u oktobru dali snimke glave, napravljene u martu, iz kojih se vidi nekoliko bitnih stvari. Pre svega, ti snimci nisu napravljeni kako struka nalaže, neki su rađeni bez upotrebe kontrasta, što ih čini `mutnijim` nego što objektivno mogu da budu. Naši stručnjaci su procenili da je to napravljeno s ciljem prikrivanja stepena oštećenja u mozgu", rekao je Darko Mladić na konferenciji za novinare u Moskvi.

 

On je istakao da su vrhunski srpski ljekari koji su pogledali taj snimak ustanovili da je general Mladić imao nove moždane udare i da bi hitno trebalo odrediti stepen oštećenja.

 

"Haški lekari beže od toga i dan-danas", naveo je Mladić, prenosi "Sputnjik".

 

Prema njegovim riječima, Haški tribunal time ne samo da krši zakone Srbije i međunarodno pravo, nego i svoja sopstvena pravila.

 

"To je momenat gde mi vidimo potrebu da jedna svetska sila kao što je Ruska Federacija, koja ima veliki uticaj u Savetu bezbednosti UN, postavi pitanje kako je moguće da se na ovaj način krše standardi međunarodnog prava i prava na lečenje ljudi…", naglasio je Darko.

 

On je ocijenio da Tribunal, možda, ne vidi više potrebu da general Mladić živi dalje, pošto su izrekli presudu koju su željeli, a za koju su svi "znali da je napisana i prije nego što je general Mladić bio prebačen na suđenje".

 

Darko Mladić dodao je da se bez obzira na to borba za generala Mladića mora nastaviti, da bi dobio pravo da se brani, da se liječi i da kaže istinu o događajima na prostoru biše Jugoslavije.

 

"Time doprinosimo ne samo međunarodnom pravu, nego i trajnom i održivom miru u regionu… Međutim, izgleda da je nekome bio plan da ostavi eksplozivnu smešu na Balkanu da bi možda u nekom budućem periodu mogao da napravi neke ozbiljne konflikte na tlu Evrope, što mi smatramo da je bio verovatniji plan Tribunala nego ono što je zapisano u osnivačkim dokumentima da kažnjavaju počinioce zločina u ratu na prostorima bivše Jugoslavije", rekao je Darko Mladić.

 

Poslanik Državne dume Rusije i predsjednik Društvenog komiteta za odbranu generala Mladića Pavel Dorohin nazvao je  osuđujuću presudu generalu Mladiću politizovanom, neosnovanom, pristrasnom i nepravednom.

 

On je podsjetio i da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije više puta isticalo politizovanost Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

 

"Mi smo vidjeli da je Tribunal pokušavao da svu krivicu za te ili druge zločine svali na srpski narod, na njegovo vojno-političko rukovodstvo", naglasio je Dorohin.

 

On je iznio podatke da je za događaje u BiH do danas osuđeno 128 ljudi, od kojih su 91 Srbi.

 

"Ukupno su osuđeni na 758 godina zatvora i ima još šest presuda na doživotnu kaznu zatvora. Hrvati su osuđeni na 166 godina, a muslimani na 41 godinu. Faktički, svi rukovodioci Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine prošli su kroz Tribunal", istakao je Dorohin.

 

Prema njegovim rečima, takav stav Haškog tribunala, koji uskoro završava sa radom, provocira tenzije i međusobno nepovjerenje na teritoriji bivše Jugoslavije.

 

Dorohin je podsjetio i da je Tribunal prije izvjesnog vremena odbio da pusti generala Mladića na privremeno liječenje u Rusiju, iako je ruska strana pripremila svu potrebnu dokumentaciju kao garanciju Vlade Rusije.

 

"To vidimo kao još jedan dokaz pristrasnosti Haškog tribunala i njegovog nepoštovanja ljudskih prava", rekao je Dorohin, podsjećajući da je Sud ostale zatvorenike puštao na liječenje.

 

Prema njegovim riječima, to se u Moskvi ocjenjuje kao "nastavak politike dvostrukih aršina".

 

"Pred nama su sada dva zadatka. Prvi je da se spasi život i sačuva zdravlje generala, pošto je on poznati srpski patriota i poznati prijatelj Rusije i čovjek koji je sve uradio da zaštiti svoju zemlju. Drugi zadatak je zaštititi njegova prava kao čovjeka, kako tokom sudskog zasjedanja ne bi bilo povreda i kako bi bila izrečena pravedna presuda", naglasio je ruski poslanik.

 

Dorohin je naveo da sve činjenice kojima raspolaže pokazuju da krivica nije dokaza i dodao da odbrana sada sprema žalbu, koja mora biti podnesena u roku od 45 dana.

 

On je naveo da će novi sastav sudija biti izmijenjen, pošto od 1. januara po odluci Savjeta bezbjednosti UN Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju prestaje da postoji, a poslije toga razmatranje žalbi prelazi na Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

 

"Stav Rusije i njen uticaj bi mogli da imaju određenu ulogu kada je riječ o angažovanju zaista objektivnih sudija, kako bismo nakon razmatranja žalbe na prvostepenu presudu dobili presudu koja neće biti toliko pristrasna kao što je bila prvostepena", istakao je Dorohin, dodajući da Rusija može da stavi i veto na novi izbor sudija ako posumnja u njihovu objektivnost.

 

Dorohin je rekao da je tokom susreta u avgustu generalu Mladiću poklonio crvenu kravatu sa logom Komunističke partije Rusije, koju je general Mladić nosio prilikom izricanja presude.

 

"Tada sam ga zamolio da, ako hoće, pošalje određeni znak, signal Rusiji ukoliko računa na podršku Rusije i ruskog društva. I kao što ste mogli da vidite, on ju je stavio", izjavio je Dorohin.

 

Na konferenciji za novinare koju je organizovala novinska agencija "Rosija sevodnja", govorila je i direktor Centra za proučavanje savremene balkanske krize i član Komiteta za odbranu generala Ratka Mladića Jelena Guskova, a putem video-mosta obratio se i advokat Dragan Ivetić, branilac nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!