PREDSJEDNIŠTVO BIH PONOVO KOD VUČIĆA

Sve se rješava u Beogradu: Hoće li ova sedmica odrediti sudbinu regiona u budućnosti?!

Front04.12.17, 20:32h

Sve se rješava u Beogradu: Hoće li ova sedmica odrediti sudbinu regiona u budućnosti?!
Na stolu će se naći teme vezane za granicu između Srbije i BiH, smirivanje tenzija u regionu, evropsku perspektivu Srbije, zajedničke projekte, ekonomsku saradnju

 

U Beograd će u samo tri dana doći Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i trojica premijera država regiona na razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem


Trojka iz BiH stiže usred povećanih tenzija, kako zbog izjave Bakira Izetbegovića u vezi Kosova, tako i zbog posljednjih presuda Haškog tribunala, dok premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije stižu manje od mjesec dana uoči početka predsjedavanja Sofije EU, koja je već istakla da će eurointegracije Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta u narednih šest mjeseci, piše Telegraf.rs.


Nepun mjesec poslije izjave da je BiH odavno trebalo da prizna Kosovo i bure negativnih reakcija Beograda i Banjaluke, Bakir Izetbegović u srijedu stiže u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji. S njim dolaze i druga dva člana Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović, ali će svakako, poslije oštrih riječi koje su tada izgovorene, posebno zanimljiv biti susret Izetbegovića s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naglašava Telegraf.


Kako se navodi u tekstu, dodatno su odnose u regionu zakomplikovale i predusude Haškog tribunala Ratku Mladiću, kao i u slučaju "Prlić i ostali". Osim smirivanja tenzija, trojka iz BiH bi sa svojim domaćinom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, trebalo da razgovara i o pitanju granice između dvije države, odnosno o četiri sporne tačke.


Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je uoči posjete rekao da bi na sastanku sa predsjednikom Srbije, prije razmatranja tekućih pitanja, "prvo trebalo obaviti jedan normalan ljudski razgovor, nakon svega što se posljednjih mjeseci dešavalo".


Smatra da bi dogovor oko granica trebalo napraviti, ali sumnja da će bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović biti spreman na kompromis.


Dodaje i da se takvim dogovorom stavlja tačka na sukob i eliminiše mogućnost budućih problema.


- Oko granice nema puno stvari koje se nedefinisane, to se sve svodi na prostor opštine Rudo jer se tamo nalazi ta pruga i selo koje je praktično u Srbiji, a vodi se da je u okviru BiH. Ako bude spremnosti, može se postići dogovor. Na žalost, uvjeren sam da spremnosti ima kod mene i kod hrvatskog člana Predsjedništva da se postigne dogovor, ali mislim da neće biti kod Bošnjaka zato što oni takve stvari tumače nekom vrstom suvereniteta, iako je to jako glupo - ocjenjuje Ivanić.


Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović kaže da se pomirenje u regionu stalno "sapliće", kao i da pravna dejstva presuda koja su izricana u Haškom tribunalu nisu razjašnjena, navodi Telegraf. 


- Postoji različito razumijevanje odnosa država poslije presuda - neki vjeruju da ove presude jesu osnov odnosa, drugi ne - kaže Svilanović.


On smatra da je jedini način da se ovo pitanje razjasni taj da se o tome otvoreno razgovara.


- Sastanak koji dolazi je važan i mora se na njemu razgovara o mnogim pitanjima, jer imamo zajedničke interese - navodi Svilanović i napominje da delegacija BiH u goste dolazi poslije važnih sastanaka, prije svega poslije sastanka sa komesarom Hahnom.


- Razgovori u Sarajevu su jednako važni koliko i razgovori u Beogradu i jako bih se obradovao kada bi se razriješila neka pitanja - granica, autoput, tarifne barijere - kaže Svilanović.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook