Film 'Maglaj - rat i mir'

Bivši borci ARBiH, VRS i HVO dokumentarcem poručili: Nemojte slušati političare, gledajmo u budućnost

Hronika04.12.17, 09:36h

Bivši borci ARBiH, VRS i HVO dokumentarcem poručili: Nemojte slušati političare, gledajmo u budućnost
Poruka nas trojice je jednaka i poziva na pomirenje i suživot. Posebno je interesantno što u filmu imamo ista razmišljanja iako nismo bili zajedno za vrijeme snimanja

 

Ne slušati političare, okrenuti se suživotu, onome što nas povezuje i stvaranju prosperiteta glavne su poruke protagonista dokumentarnog filma "Maglaj - rat i mir" - bivšeg pripadnika Armije RBiH Rize Salkića, bivšeg pripadnika Vojske RS-a Bore Jevtića i bivšeg pripadnika HVO-a Marka Zelića.

 

Salkić je na nedavnoj premijeri u Maglaju rekao da im je cilj bio da kroz film ljudima približe svoja shvatanja i gledišta na situaciju u ratnom Maglaju, te da im je od početka bilo jasno da film ima jaku poruku. 

 

- Poruka nas trojice je jednaka i poziva na pomirenje i suživot. Posebno je interesantno što u filmu imamo ista razmišljanja iako nismo bili zajedno za vrijeme snimanja - naglasio je Salkić.

 

Dodao je da drugu dvojicu protagonista nije znao prije snimanja osim iz viđenja, ali kada su pogledali svoje prve snimke pokazalo se da im je priča skoro identična, a rekli su samo ono što misle mada ima dosta toga nedorečenog.

 

Jevtić je kazao da je ideja bila da snime kako su živjeli prije, šta je bilo u ratu a kako je nakon rata i kako sada žive.

 

- Poručio bih ljudima da ne trebamo više slušati političare već da se okrenemo životu i gledamo naprijed, što je bilo ne može biti zaboravljeno ali može biti prevaziđeno dogovorima i razvojem života u Maglaju koji ima pozitivnu atmosferu za suživot Srba, Bošnjaka i Hrvata - naveo je Jevtić.

 

Također, rekao je da kao povratnik u Bočinju od 2003. ima pozitivna iskustva, jer povratnici nemaju nikakvih problema i žive kao i ostali mještani. 

 

Zelić je je naglasio da i dan danas živimo u teškim vremenima te da on i njegove kolege iz filma, koji su prošli period od 1992. do 1995., gledajući unazad vide da nam je sad potrebnije zajedništvo više nego ikada.

 

- Smatram da je priča u filmu iskrena sa sve tri strane i mi koji danas živimo u Bosni i Hercegovini trebamo naći neku nit koja nas povezuje, jer osim razlika među nama ima mnogo zajedničkog na čemu trebamo stvarati prosperitet za sebe i zajednicu - potcrtao je Zelić.

 

Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u BiH koja je podržala snimanje filma, zahvalio je bivšim borcima što su pristali da učestvuju i istakao da je pomirenje nešto što se često pominje ali je posebno lijepo vidjeti konkretan primjer. 

 

Planirano je da dokumentarni film "Maglaj - rat i mir" 11. decembra bude prikazan i u Sarajevu.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!