Molitveni skup za haške optuženike

Fra Mile Babić: Organiziranje molitve za Prlića i druge je izdaja vjere!

Front27.11.17, 09:18h

Fra Mile Babić: Organiziranje molitve za Prlića i druge je izdaja vjere!
Haški Tribunal 29. novembra donijet će drugostepenu presudu u predmetu protiv bivšeg premijera takozvane Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih zvaničnika i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane

 

Molitveni skup koji je zakazan pred izricanje drugostepene presude haškim optuženicima Jadranku Prliću i drugima u Mostaru izazvao je oštre reakcije. Podsjećamo, 8. juna na stadionu Zrinjskog u Mostaru je održan skup podrške "hrvatskim uznicima" koji je održan uprkos negodovanjima nekih političkih stranaka, VKBI-a, antifašističkih i boračkih udruženja. 

 

- Trebali bi da organiziraju skup za žrtve. Vjera služi istini i dobru, a ne nekom navijaju. Ovdje se radi o instrumentalizaciji vjere i pretvaranju vjere u instrument nacionalne politike, a to je ništa drugo nego izdaja vjere, kazao je fra Mile Babić govoreći o organiziranju molitvenog skupa za haške optuženike koji će biti održan u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

 

On je dodao da je vjera spasenje svim ljudima, a ne samo Hrvatima, ovima ili onima.

 

Haški Tribunal 29. novembra donijet će drugostepenu presudu u predmetu protiv bivšeg premijera takozvane Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih zvaničnika i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Na presudu, koja je u ovom predmetu donesena 29. maja 2013. godine, sve strane su uložile žalbu.

 

Tom presudom Haški tribunal osudio je šestoricu zvaničnika nekadašnje takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine. 

 

Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

 

Komandanti Glavnog štaba HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

 

U utorak će se u Mostaru održati molitveni skup uoči drugostepene presude u predmetu protiv ove šestorke. 

 

Poziv je uputilo Udruženje Hrvatsko srce nade-Mostar, Odjel za branitelje HVO Domovinskog rata HNS-a i Zaklada za pružanje pravne pomoći HVO-a.

 

(NAP, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook