HUŠKANJE SA STRANICA VEČERNJIH NOVOSTI

Zastrašujuća propaganda s druge strane Drine: Bakir sprema mlade Bošnjake u rat - tajna operacija na Jablaničkom jezeru!

Front25.11.17, 11:13h

Zastrašujuća propaganda s druge strane Drine: Bakir sprema mlade Bošnjake u rat - tajna operacija na Jablaničkom jezeru!
Pozivajući se na svoje izvore, ovaj list navodi da je "više od 9.000 bošnjačkih mladića starosti od 18 do 35 godina tokom ove godine prošlo školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a 5.000 njih je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu"

 

 


Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka - tvrdi se u zastrašujućem propagandnom tekstu u današnjem izdanju "Večernjih novosti".

 

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj list navodi da je "više od 9.000 bošnjačkih mladića starosti od 18 do 35 godina tokom ove godine prošlo školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a 5.000 njih je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu".


U tekstu se dalje ističe da informacija "o ilegalnoj vojnoj obuci u režiji Bakira Izatbegovića i vrha Stranke demokratske akcije dolazi u jeku napetosti u BiH poslije izricanja prvostepene presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu". 


Bosanski lonac, prema informacijama "Novosti" iz bezbjednosnih krugova, iako prividno hladan, opasno se grije i prijeti da ugrozi reginalni mir.


U nastavku ovog propagandnog teksta "Novosti" se pozivaju na tvrdnje svog sagovornika, profesora fakulteta bezbjednosti Radomira Milašinovića, bliskog sigurnosnim službama, koji upozorava da je "situacija preko Drine daleko od idilične, ali i da Bošnjaci sistematski pristupaju pripremama za moguće sukobe".


Tako on tvrdi: Generali bivše Armije BiH, većinom članovi SDA, održali su početkom novembra sastanak na Jablaničkom jezeru, kome je prisustvovao i Bakir Izetbegović. Jedina tema tog skupa bio je rezime obuke mladih Bošnjaka u periodu od maja prošle do oktobra ove godine.


- Ilegalna vojna obuka, van sistema Oružanih snaga BiH, sprovođena je pod velom djelovanja više nevladinih organizacija i udruženja. U plan vojne obuke uključeno je i više streljačkih klubova, koji su, prema obavještajnim podacima, i osnovani samo u tom cilju. Korištenju pješadijskog naoružanja mladi Bošnjaci su, od sedam do 12 dana, obučavani u streljanama i na poligonima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Bužima, Maglaju i Živinicama, navodi Milašinović.


Prema njegovim tvrdnjama, rezervisan je i novac, kako bi se dogovoreni plan obuke ostvario u zimskim mjesecima.


U daljem tekstu "Novosti" ističu da je "mozak operacije" uspostavljanja ilegalne vojske Bakir Izetbegović.


- On je obećao finansijsku pomoć, jer procjenjuje da ova vrsta priprema može da bude ključna za očuvanje položaja Bošnjaka u Bosni... Izetbegović je čak imenovao i odgovorne osobe za obezbeđivanje sredstava i nadzor. Postavio je i odgovorne za sprovođenje operacije po regionima, ukazuje, kako se navodi, dobro obaviješteni sagovornik lista "Novosti".


Profesor fakulteta bezbjednosti Radomir Milašinović podsjeća i da je ratu u Hrvatskoj prethodila skrivena obuka mladih Hrvata.


- Informacije o spavajućim paravojnim snagama i obuci u BiH vraćaju nas u 1990. i 1991. I tada su osnivani streljački klubovi u kojima su se okupljali nacionalisti. U njima su ne samo obučavani za ratovanje, već su i politički indoktrinirani. Na Balkanu postoje otvoreni konflikti i nekome je definitivno stalo do toga da unosi nestabilnost i provocira, kako bi se sukobi zaoštrili. To, međutim, nikome ne bi ništa dobro donijelo, ističe on za "Novosti".  


Na kraju teksta koji očito ima za cilj da dodatno uzburka situaciju u regionu, "Novosti" zaključuju:


"Da među Bošnjacima tinja duh novih sukoba, svojim izjavama posljednjih godina dokazivali su ratni lideri bosanskih muslimana, koji su otvoreno prijetili Republici Srpskoj. Na formiranje paravojnih formacija početkom godine direktno je pozvao nekadašnji komandant Petog korpusa bivše Armije BiH general Atif Dudaković. On je, gostujući u Luksemburgu na skupu posvećenom Srebrenici, jasno i glasno pozvao mlade Bošnjake da se naoružaju".

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook