Nakon što ga je vladajuća stranka smijenila s funkcije svog lidera

Potpuni obrat: Mugabe se obratio naciji, Zimbabve je ostao U ŠOKU

Front20.11.17, 10:02h

Potpuni obrat: Mugabe se obratio naciji, Zimbabve je ostao U ŠOKU
Lider zimbabveanskih ratnih veterana Kris Mucvangva rekao je da planira da se procedura opoziva Mugabea odvija po planu, nakon što on nije podnio ostavku u obraćanju naciji

 

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe nije podnio ostavku u sinoćnjem obraćanju na državnoj televiziji, a koju su mnogi u zemlji očekivali, što znači da će protiv njega uskoro biti pokrenuta najavljena procedura opoziva, javlja Srna a prenose mediji.

 

Mugabe je u obraćanju najavio da će predsjedavati kongresom vladajuće partije ZANU-PF sljedećeg mjeseca, iako ga je ta stranka smijenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora, prenosi Reuters.

 

Mugabe je rekao da je svjestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku.

 

On se, na početku obraćanja, rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor prije samo nekoliko dana.

 

Mugabe je rekao da je svjestan "čitavog niza razloga za zabrinutost" uključujući ekonomiju koja prolazi kroz težak period, prenosi AP.

 

Takođe je rekao da treba "naučiti praštati i rješavati poteškoce u drugarskom duhu", i ne dozvoliti da prevlada ogorčenost.

 

"Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize", rekao je 93-godišnji Mugabe, završivši obraćanje riječima: "Hvala vam i laku noć", ne pominjući ostavku.

 

Lider zimbabveanskih ratnih veterana Kris Mucvangva rekao je da planira da se procedura opoziva Mugabea odvija po planu, nakon što on nije podnio ostavku u obraćanju naciji.

 

Mucvangva je Reutersu, odmah po završetku Mugabeovog govora, rekao da će ljudi izaći na ulice Hararea u srijedu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook