Oglasio se i visoki predstavnik

Valentin Inzko: Ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva!

Front14.11.17, 19:08h

Valentin Inzko: Ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva!
Inzko naglašava da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantirani međunarodnim pravom i ne mogu biti predmet rasprave

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

 

Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

 

U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti da je Bosna i Hercegovina jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta, a da entiteti nemaju pravo da se odcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH.

 

Inzko naglašava da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantirani međunarodnim pravom i ne mogu biti predmet rasprave, a da sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke. 

 

Dodaje da su potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.

 

Visoki predstavnik poziva nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine.

 

(Fena/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!