NAKON PROTESTA PROTIV MASOVNOG POKOLJA

Premijer KS poručio 'zaštitnicima' pasa u Sarajevu: Sram vas bilo! I vi ste odgovorni za svaki napad na naše sugrađane!

Hronika12.11.17, 17:19h

Premijer KS poručio 'zaštitnicima' pasa u Sarajevu: Sram vas bilo! I vi ste odgovorni za svaki napad na naše sugrađane!
U svom odgovoru premijer Konaković je, između ostalog, poručio da se radi o "lažnim zaštitnicima pasa" na ulicama Sarajeva, te da će Vlada KS svoje aktivnosti nastaviti još intenzivnije

 

 

 

Nakon što je Inicijativa građana "Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja - ODMAH" juče organizirala protestno okupljanje ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu zbog, kako su naveli, hitne obustave nezakonitog hvatanja, ubijanja i masovnih pokolja pasa u ovom gradu, premijer KS Elmedin Konaković tim povodom oglasio se na svom Facebook profilu.


U svom odgovoru on je, između ostalog,  poručio da se radi o "lažnim zaštitnicima pasa" na ulicama Sarajeva, te da će Vlada KS svoje aktivnosti nastaviti još intenzivnije. 


Evo šta je sve poručio građanima i aktivistima koji su se u subotu okupili ispred Parlamenta BiH: 


"Prvo ste napravili pritisak kod donošenje zakona da u njemu ne stoji dio da će se zdravi psi eutanizirati ako nakon određenog vremena u prihvatilištu, 15-30 dana, kao što je praksa u regionu i zemljama EU, ne budu udomljeni. 
Uradili ste to jer vi nećete da udomljavate. 


Prošlo je nekoliko godina i na našim ulicama našlo se preko 12.000 pasa. Napadaju ljude svaki dan. 


Vas nekolicina ima male biznise i manji dio pasa vozite van BiH i to dobro naplaćujete. Istovremeno mi srećemo roditelje čija djeca danas imaju dijabetes ili epilepsiju zbog napada, trudnicu koja je izgubila dijete u visokom stepenu trudnoće, staricu kojoj je zbog napada amputirana ruka. 


Stručne analize su pokazale da je 65% pasa zaraženo bolestima koje su prenosive na ljude i da je preko 75% igrališta i parkova zaraženo bakterijama kojim se naša djeca mogu zaraziti. 


Vi i dalje mislite da ćete pritiscima, prijetnjama koje stalno šaljete i podrškom pojedinih novinara koji izmišljaju priče zaustaviti ovu aktivnost?! 


Broj napada se smanjio, ali i dalje, u prosjeku jednom dnevno, neko od naših sugrađana biva napadnut. 


Od iduće sedmice aktivnosti nastavljamo još intenzivnije. Vas, lažne zaštitnike, koji ne udomljavaju pse a vrše pritisak, smatram suodgovornim za sve što se na ulicama dešava, za svaki napad na naše sugrađane. Sram da vas bude!", poručio je premijer Konaković.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook