FOTO RAPORT/ Ispred zgrade Parlamenta BiH

Na protestima u Sarajevu 1.500 ljudi: Hitno zaustavite masovne pokolje pasa i počnite raditi svoj posao!

Hronika11.11.17, 17:14h

Na protestima u Sarajevu 1.500 ljudi: Hitno zaustavite masovne pokolje pasa i počnite raditi svoj posao!
U svojim zahtjevima Inicijativa ODMAH traži hitno sankcionisanje kreatora otvorenih masovnih grobnica odstrijeljenih pasa, hitne mjere u prevenciji napuštanja, registraciju vlasnika pasa, kontrolu nezakonitih uzgajivača i njihovo sankcionisanje

 

Inicijativa građana "Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja - ODMAH" danas je organizirala protestno okupljanje ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu zbog, kao navode, hitne obustave nezakonitog hvatanja, ubijanja i masovnih pokolja pasa. 

 

Više od 100 predstavnika Inicijative, članova udruženja za zaštitu životinja i građana koji su se danas okupili na protestu zahtijevaju od nadležnih, na svim nivoima vlasti, početak primjene zakona, starog osam godina, koji se odnosi na zaštitu i dobrobit životinja.   

 

Članica Inicijative ODMAH Adela Čomić u obraćanju novinarima kazala je da to udruženje, između ostalog traži hitnu kontrolu i zatvaranje svih skloništa životinja, finansiranih javnim novcem, koja ne ispunjavaju uslove, kao i prisustvo veterinara u svim skloništima, evidenciju pasa te dozvolu pristupa volonterima.

 

- Pozivamo sve predstavnike držanih organa i vlasti svih nivoa iz cijele BiH, da počnu da rade svoj posao i primjenju Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Zahtijevamo od svih lokalnih nivoa vlasti da novac građana troše zakonito i transparentno i odmah raskinu nezakonito potpisane ugovore, posebno revidirati ugovor o azilu Prača  - kazala Čomić.

 

Podsjetila je da je BiH još 1912. godine imala registar pasa svih vlasnika, što danas nije slučaj.  

 

U svojim zahtjevima Inicijativa ODMAH traži hitno sankcionisanje kreatora otvorenih masovnih grobnica odstrijeljenih pasa, hitne mjere u prevenciji napuštanja, registraciju vlasnika pasa, kontrolu nezakonitih uzgajivača i njihovo sankcionisanje.

 

Pored Sarajeva, predstavnici Inicijative ODMAH protestno okupljanje organizirali su i na Španskom trgu u Mostaru, javila je Fena.

 

Prema procjenama organizatora današnjeg okupljanja, na protestu ispred Parlamenta BiH bilo je oko 1.500 ljudi.

 

(Fena, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook