Otrovane im tri krave

Nakon napada na povratnike u Rogaticu, ministrica Borovac i Islamska zajednica poručili: Tražimo kažnjavanje odgovornih!

Hronika12.11.17, 13:39h

Nakon napada na povratnike u Rogaticu, ministrica Borovac i Islamska zajednica poručili: Tražimo kažnjavanje odgovornih!
Pitić je kazao da bošnjački povratnici neće podleći pod bilo kakvim pritiscima, prijetnjama i provokacijama, te da će ostati dostojanstveni

 

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić posjetio je danas porodicu bošnjačkog povratnika u mjestu Bjelogorci u općini Rogatica, Nedžada Hercegliju, kojem su otrovane su tri krave, dok su ranije dobili prijetnje smrću od srpskih porodica koje žive u tom selu, prenosi servis INS.

 

Muftija Pitić je na ovaj način dao podršku povratnicima, a zvaničan stav Islamske zajednice u BiH jeste da „napadi na povratnike nikada nisu napadi samo na pojedince“.

 

Zajedno s njim, podršku porodici Herceglija dala je i  predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini Merhunisa Zukić. 

 

Pitić je kazao da  bošnjački povratnici neće podleći pod bilo kakvim pritiscima, prijetnjama i provokacijama, te da će ostati dostojanstveni. 

 

"Pratit ćemo cijeli slučaj i očekujemo da će institucije opravdati povjerenje", kazao je muftija Pitić.

 

Državna ministrica za ljudska prava Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović naglasili su kako je poražavajuća i za svaku osudu činjenica da se i nakon više od 20 godina od okončanja rata povratnici suočavaju sa napadima, prijetnjama smrću te uništavanjem imovine, sa čime se suočava povratnička porodica Nedžada Herceglije iz sela Bjelogorci kod Rogatice.
 

Osuđujući napad na povratničku porodicu Herceglija, Borovac i Jović su uputili poziv prvenstveno policiji i lokalnoj zajednici da posebnu pažnju posvete ovom slučaju i ne dozvole da ovakvi nemili događaji ostanu nekažnjeni.

 

Prema nezvaničnim informacijama jedan član porodice, koja je izvršila napad, priznao je policiji ovo krivično djelo. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook