postala izvorom straha zbog terorista

Bog je veći od svega: Evo šta treba da znate o frazi 'Allahu akbar'

Nedjeljni magazin05.11.17, 17:24h

Bog je veći od svega: Evo šta treba da znate o frazi 'Allahu akbar'
To su i početne riječi poziva na molitvu i često se koriste u odobrenju, na isti način kao kada hrišćani kažu “Amin”, piše Huffington Post


“Allahu akbar” je arapska fraza koja u prevodu na naš jezik znači “Bog je veći”. Tu duhovnu poruku u posljednje vrijeme teroristi šalju tokom napada, pa je kao rezultat takvog njenog pojavljivanja postala izvor strah- piše cdm.me.

 

Ipak, Alahu ekber je fraza koja je vjekovima korištena u tradicionalnim muslimanskim molitvama i koristi se kao mirni podsjetnik na njihovu vjersku posvećenost.

 

To su i početne riječi poziva na molitvu i često se koriste u odobrenju, na isti način kao kada hrišćani kažu “Amin”, piše Huffington Post.

 

Ta rečenica se koristi i kao verbalni prelaz između različitih pozicija koje muslimani zauzimaju tokom molitve. Ona u islamu izražava osjećanje koje je u srcu njegovog teološkog razmišljanja o mjestu čovjeka u svijetu – bez obzira kakvi su problemi ili pobjede sa kojima se ljudi suočavaju, Bog je veći od svega.

 

Nju čak koriste i nemuslimanski arapski govornici, pošto je “Allah” arapska riječ za Boga. Tako neki hrišćani iz Sirije, Libana i drugih regiona u Levantu kažu “Allahu akbar” kada žele da izraze iznenađenje, uzbuđenje, zbunjenost ili strah.

 

A sa teološkog aspekta, ideja da je Bog veći od ljudskih okolnosti nije ograničena na islam, jer se i u Bibliji mogu pročitati rečenice poput “Veći je onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu”.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook