Toplane Sarajevo slave 40. rođendan

Lijepe vijesti za građane Sarajeva: Stižu niži računi za grijanje, a evo i zašto...

Hronika03.11.17, 13:17h

Lijepe vijesti za građane Sarajeva: Stižu niži računi za grijanje, a evo i zašto...
Toplane danas imaju cijenu koja je usklađena sa cijenom prirodnog gasa i uspijevaju izmirivati sve tekuće obaveze za isporučeni gas prema dobavljaču

 

Preduzeće “Toplane” danas obilježavaju 40 godina rada i postojanja. Tom prilikom direktor Admir Džubur istakao je potrebu za obilježavanjem jubileja i poručio da je Preduzeće i dalje spremno da odgovori na sve zahtjeve i izazove koji su pred njega postavljeni.

 

Džubur je skrenuo pažnju na značaj Toplana sa aspekta doprinosa zdravoj okolini i čistom zraku, kontinuiranoj težnji ka većem zadovoljstvu korisnika i sugrađana, težnji za što pouzdanijem i sigurnijem snadbjevanju toplotnom energijom.

 

- Za ovih 40 godina Toplane su prolazile kroz razne faze sazrijevanja.

 

Prvobitno su o načinu zagrijavanja vodili računa kućni savjeti, da bi 1968. godine bio formiran „Pogon centralnog grijanja“ pod okriljem Stambenog Preduzeća, danjašnjeg “Sarajevostan”-a. Na današnji dan prije 40 godine donesena je Odluka o organizovanju i konstituisanju radne organizacije za proizvodnju i distribuciju toplote sa nazivom “Toplane Sarajevo” p.o. Sarajevo.

 

Razvojni put Toplana Sarajevo davne 1977. godine je započet gasifikacijom i konverzijom kotlovnica na prirodni gas, čime se prvobitno težilo ka ukidanjem značajnog broja manjih kotlovskih postrojenja na čvrsta i tečna goriva i objedinjavanju istih u veće energetske cjeline. Težilo se ka kontinuiranim širenjem distributivne mreže, i sve to je predstavljalo značajan korak i doprinos ka smanjenju zagađenosti u Sarajevu- kazao je Džubur.

 

Posebno je istakao, da su u najranijoj fazi nastanka Toplane vodile vizijom za očuvanje kvaliteta zraka, te se u vrijeme, kada neke danas visoko razvijene zemlje Evrope nisu imale nikakav dodir sa prirodnim gasom, na ovom prostoru insisatiralo na dovođenju prirodnog gasa iz Rusije , što se u konačnici i desilo.

 

Prema riječima Džubura, Razvoj i izgradnju cjelovitog sistema daljinskog grijanja prekinula je 1992. godina.U tom periodu kompletan sistem “Toplane postrojenja , distributivna mreža i prateća dokumentacija bili su gotovo potpuno uništeni.

 

- Uz velike napore vlastitih stručnih kadrova i uz finansijsko tehničku pomoć međunarodne zajednice, kroz Projekat urgentne rekonstrukcije od 1996. do 2000.godine sva postrojenja su obnovljena, te je nanovo uspostavljena funkcija zagrijavanja.Nakon toga, dugi niz godina Topalne su sa aspekta uslova poslovanja stavljene u jako nezavidan položaj u kojem su zbog neusklađene cijene centralnog grijanja sa cijenom prirodnog gasa napravljeni veliki finansijski gubici u poslovanju čije će se posljedice osjećati dugo i bez pomoći Kantona KS neće se moći u potpunosti riješiti u dužem vremenskom periodu- rekao je Džubur.

 

Međutim, Toplane danas imaju cijenu koja je usklađena sa cijenom prirodnog gasa i uspijevaju izmirivati sve tekuće obaveze za isporučeni gas prema našem dobavljaču, pa i dio obaveza iz ranijeg perioda.

 

- Toplane imaju adekvatnu tarifnu politiku, novi način obračuna i Uredbu o opštim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije prilagođenu svim zainteresiranim stranama.Sadašnjih 140 savremenih kotlovskih postrojenja instalisane snage 503MW, 83 kilometra distributivne mreže, više od 53 hiljade korisnika, Toplane čini najkompleksnijim sistemom ove vrste u državi pa i šire. Toplanama se sve češće upućuju zahtjevi investitora da postanu dio naše korisničke porodice. Ovu činjenicu potvrđuje novih 200 000 metara kvadratnih grijanog prostora u zadnje 4 godine – poručio je Džubur.

 

Prema pisanju pojedinih medija od 1. januara korisnici usluga Toplana imati će manje račune za centralno grijanje s obzirom na to da je došlo do nivelacije cijene prirodnog gasa.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook