RASPISUJU SE VANREDNI IZBORI

Kraj nezavisnosti: Suspendovana Vlada AP Katalonije!

Front27.10.17, 21:07h

Kraj nezavisnosti: Suspendovana Vlada AP Katalonije!
Premijer Španije istakao je i kako će 21. decembra biti održani vanredni lokalni izbori

 


Premijer Španije, Mariano Rajoy je izjavio da su na osnovu člana 155 Ustava Španije suspendovali vladu Autonomne Pokrajine Katalonije i načelnike lokalne policije, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Istakao je i kako će 21. decembra biti održani vanredni lokalni izbori.

 

Predsjednik Katalonije, Carles Puigdemont je nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije pozvao katalonski narod da, kako je rekao, "svoju zemlju štite na miran, častan i patriotski način", javlja Anadolu Agency (AA).

 

"Mi smo zajednica koja uvijek reaguje na miran način. Od ovog momenta ulazimo u eru u kojoj je potrebno da puls zemlje održavamo na najbolji mogući način", rekao je Puigdemont u obraćanju grupi novinara po izlasku iz Parlamenta Katalonije.

 

Zamjenik predsjednika Katalonije, Oriol Junqueras je pozvao sve Katalonce da ostanu mirni i da postupaju odgovorno i bez nepotrebnih provokacija.

 

S druge strane, na ulice Barcelone je izašlo na hiljade pristalica nezavisnosti pokrajine kako bi proslavili odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije.

 

Ranije danas, premijer Španije, Mariano Rajoy je izjavio da će država pružiti adekvatan odgovor na odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije.

 

"Pozivam sve Špance i Katalonce da ostanu mirni. Potrebne mjere će biti poduzete na najbolji, neefikasniji i na najprimjereniji način. Država će odgovoriti u potrebnoj mjeri na ovaj postupak koji zasigurno predstavlja nelegitiman čin", rekao je Rajoy.

 

Podsjetimo, Senat Španije je odobrio prijedlog Vlade o preuzimanju direktne kontrole nad Katalonijom odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost.

 

Senat je aktivirao član 155 Ustava o vanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije. Član 155 španskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama. Mjere uključuju i uklanjanje aktuelne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Članovi Senata su sa 214 glasova "za" i 47 "protiv" te jednim suzdržanim, podržali aktiviranje člana 155 Ustava Španije.

 

(Anadolija/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook