SVAKOM SVOJE, EVO KAKO...

Dodik podijelio BiH: Realno je da RS i Herceg-Bosna budu nezavisne države, a Bošnjacima neka Bosne!

Front26.10.17, 14:47h

Dodik podijelio BiH: Realno je da RS i Herceg-Bosna budu nezavisne države, a Bošnjacima neka Bosne!
Dodik je sinoć za RTRS kazao da u BiH nema dogovora, niti uvažavanja bazičnih interesa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, zbog čega je ona propala zemlja

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Republika Srpska samoodrživa i naglasio da će se BiH raspasti jer je to kreacija koja ne može uspjeti.


Dodik je sinoć za RTRS kazao da u BiH nema dogovora, niti uvažavanja bazičnih interesa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, zbog čega je ona propala zemlja, prenosi HMS.


On je poručio da se u BiH moraju uvažavati bazični interesi svih i da Sarajevo prestane umišljati da oni mogu svima nametnuti sve.


Dodik je rekao da Republika Srpska mora sudjelovati u odlučivanju na razini BiH i da ne može nitko u ime nje reći bilo koji stav koji bi bio amanet ili nešto obvezujuće.


On je naglasio da se izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o ostavljanju BiH u amanet Turskoj stalno iznova skrnavi priča o BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer se njima ta priča ne dopada.


Amanet


On je naglasio da je Bakir Izetbegović trebalo reći da govori u ime Bošnjaka, odnosno da je nekadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović rekao da ostavlja u amanet politička prava Bošnjaka u BiH, nakon čega ne bi bilo potrebe za komentiranjem.


– Ali, ako kaže da ostavlja Bosnu, postavlja se pitanje koju Bosnu? Alija Izetbegović nikad nije vladao BiH, nikada nije bio suveren na prostoru cijele BiH, već je bio lažno predstavljen u Daytonskom mirovnom sporazumu kao neki predsjednik BiH, istaknuo je Dodik.


On je dodao da su to uradili stranci, da bi oprali svoje obraze jer su ranije primili BiH u UN, iako je Republika BiH ukinuta 1994. godine formiranjem Skupštine muslimansko-hrvatske federacije.


– Ono što piše u Ustavu jeste da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Mogu da dosadim kome god hoćete s tom tvrdnjom, ali ona je takva. Ako je nešto od nečega sastavljeno, mora da se uvažava to od čega je sastavljeno, poručio je Dodik.


To znači, naglasio je predsjednik RS-a, da je Republika Srpska unijela svoju teritoriju, svoju izvršnu vlast, svoj narod u tu priču koja se zove BiH, gdje je predviđeno da Republika Srpska sudjeluje u odlučivanju na razini BiH i ne može nitko u ime nje reći bilo koji stav koji bi bio amanet ili bilo što drugo obvezujuće u tom pogledu.


Dodik je naglasio da je za njega Ustav Republike Srpske neprikosnoven i da u RS-u postoji vlast koja je podijeljena između zakonodavne, koju prezentira parlament, izvršne, koju predstavljaju Vlada i predsjednik Republike Srpske, i sudske vlasti, te da su to tri nezavisne institucije.


– U okviru mojih ustavnih ovlaštenja, pokušavam obavljati svoj posao u najboljem interesu za ovaj narod, poručio je Dodik.


Predsjednik RS-a je rekao da BiH nije suverena zemlja jer je pod upravom stranaca i radi toga ona ne može uspjeti.


– Na razini BiH nijedna ekonomska mjera nije usvojena. BiH nema suverenu monetarnu vlast, ne može se baviti ekonomskim pitanjima, a nema centralnu banku koja može pratiti ekonomska zbivanja, naveo je Dodik i dodao da je Centralna banka BiH u funkciji i pod upravom stranaca.


Rusija


On je naglasio da Republika Srpska nema koristi od BiH u bilo kom pogledu.


– Da ima pameti u Bosni, rekli bi da ovo sada ne funkcionira i da nas postojeći politički sustav gura u siromaštvo, rekao je Dodik, navodeći da je bilo realno da RS i Herceg-Bosna budu nezavisne države i da Bošnjaci imaju Bosnu organiziranu na dijelu teritorije koja im sada pripada.


Govoreći odnosima s Rusijom, Dodik je naglasio da Rusija nikad nije odustala od politike poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.


– Rusija je zemlja kojoj moramo biti zahvalni. Ona ovdje zastupa sprovođenje međunarodnog ugovora, odnosno Daytonskog sporazuma, rekao je Dodik.


Predsjednik Srpske je podsjetio da se Rusija na međunarodnom planu, kao član Savjeta za provođenje mira u BiH, uvijek zalagala da se poštuje ne duh, nego slovo Daytona.


On je dodao da je kao predsjednik Republike ponosan što je imao i što će imati prilika sresti se s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.


– To mi je čast, jer je riječ o čovjeku kojeg neki smatraju prvim najmoćnijim u svijetu. Tko bi propustio priliku sresti se s Putinom da bi netko tamo u nekom uredu u State departmentu u Washingtonu bio sretan zbog toga, upitao je Dodik.


Ako su sada Amerikanci ponovo odlučili da im Rusi ne valjaju, ako su natjerali EU da uvede sankcije Rusiji i ako se traži od BiH da se svrsta na jednu ili drugu stranu, da se odbaci jedna strana da bi se favorizirala druga, onda, kaže Dodik, to znači da, ukoliko to prihvatite, niste svoji, niste oni koji suvereno vladaju.


– Mi nismo takvi i možda je to nekada korisno, a nekada nije. Srpska nikada nije podlegla pričama o tome kako su Rusi loši momci samo zato što to neko misli tako na Zapadu, rekao je predsjednik Srpske, dodavši da je na Zapadu očigledna opća antiruska euforija.


Dodik je podsjetio da je Republika Srpska rekla da neće podržati sankcije koje Zapad uvodi Rusiji.


– Mi smo u RS-u rekli nećemo te sankcije. Sarajevo je htjelo, muslimani, pa i Hrvati u BiH su htjeli sankcije prema Rusiji, ali mi iz Republike Srpske nismo dali svoju suglasnost i BiH nije mogla uvesti sankcije, tako neće otići ni u NATO dok je naša volja neutralnost, rekao je Dodik.


On je naveo da poštuje SAD, ističući da je malo ljudi na svijetu prisutno na političkoj sceni da ne uvažava snagu i moć te zemlje, prenosi Srna.

 

(HMS/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook