Reakcija na izjave Čovića u Beogradu

Kasim Trnka: Za izmjene Ustava BiH nije potrebna saglasnost Srbije i Hrvatske

Hronika17.10.17, 18:00h

Kasim Trnka: Za izmjene Ustava BiH nije potrebna saglasnost Srbije i Hrvatske
Profesor ustavnog prava, dr. Kasim Trnka, smatra da Bosni i Hercegovini jesu potrebe ustavne promjene, ali to je, kaže, unutarnje pitanje zemlje i u to se Srbija i Hrvatska ne mogu miješati

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je tokom jučerašnje posjete Beogradu da je Bosna i Hercegovina zajednica tri konstitutivna naroda, i svih drugih koji u njoj žive, te da u BiH ne postoji niti jedno pitanje koje neće biti rješavano u dogovoru sa susjedima Hrvatskom i Srbijom.

 

„Ako dođemo u situaciju da mijenjamo Ustav, ili Aneks 4, potpisnik tog aneksa je između ostalih i Republika Srbija i to moramo zajedno dogovarati“, rekao je Čović novinarima u Beogradu.

 

Profesor ustavnog prava, dr. Kasim Trnka, smatra da Bosni i Hercegovini jesu potrebe ustavne promjene, ali to je, kaže, unutarnje pitanje zemlje i u to se Srbija i Hrvatska ne mogu miješati.

 

„Ustav Bosne i Hercegovine domaće vlasti mogu potpuno samostalno izmijeniti, jer je Ustav BiH jedna dinamična komponenta Dejtonskog sporazuma. Očekivalo se da će se stabilizirati demokratske prilike u BiH, pa da će domaće snage same promijeniti Ustav, i zbog toga je tako predviđeno i Dejtonskim sporazumom“, kaže profesor Trnka za agenciju Patria. Za izmjenu Ustava BiH, objašnjava, potrebna je dvotrećinska većina u Predstavničkom domu BiH, kao i konsenzus sva tri konstitutivna naroda u BiH, ali nikako saglasnost međunarodne zajednice a naročito ne susjedne Srbije i Hrvatske.

 

„Vrlo je teško ispoštovati te uslove, ali u svakom slučaju za izmjene Ustava BiH nije potrebna saglasnost susjedne Srbije i Hrvatske“, kaže Trnka. Ističe kako se Srbija i Hrvatska ponašaju kao gazde prema BiH, pa i u slučaju govora o ustavnim promjenama, te da su za to krive i srpske i hrvatske nacionalne stranke iz BiH koje uvlače Srbiju i Hrvatsku u priču o Bosni i Hercegovini.

 

„Sve dok političke partije u BiH ne počnu poštivati BiH kao vlastitu državu, teško da će zemlja krenuti naprijed“.

 

Profesor Trnka smatra da je krajnje vrijeme da Srbija i Hrvatska priznaju političku neovisnost Bosne i Hercegovine, jer su se, podsjeća, na to obavezali i u Dejtonu.

 

„Srbija i Hrvatska su se kao potpisnici i obveznici Djetonskog sporazuma obavezali da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, da se neće miješati u unutarnje odnose BiH, ali oni to neprekidno rade, i zbog toga je BiH u teškoj situaciji“.

 

Srbija i Hrvatska, smatra profesor Trnka, se mogu uključiti kao konsultaniti u slučaju ustavnih promjena u BiH, ali tek na zahtjev Bosne i Hercegovine. 

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook