Otvorena radna mjesta

Švedska traži 80.000 radnika: Pogledajte kolike su vam šanse za odlazak...

Biznis Klub13.10.17, 13:26h

Švedska traži 80.000 radnika: Pogledajte kolike su vam šanse za odlazak...
Prema podacima švedske berze rada, broj oglasa za posao po nezaposlenom je trenutno najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage. Najteža je situacija u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvu

 

Junsko istraživanje Konfederacije švedskih preduzetnika, čije članstvo broji preko 60.000 preduzeća, pokazuje da je 75 posto kompanija koje su zapošljavale imalo problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnih kandidata, prenosi Poslovni dnevnik.

 

- Nedostatak radnika trenutno je vrlo veliki i u mnogim je područjima postao akutan - ističe za "Blumberg" Torbjorn Haldin, ekonomista tog udruženja.

 

Prema podacima švedske berze rada, broj oglasa za posao po nezaposlenom je trenutno najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage. Najteža je situacija u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvu.

 

Jedini sektori u kojima ima dovoljno radnika su administracija i pravo, zatim prodaja i marketing, te mediji i dizajn.

 

Veliki broj slobodnih radnih mjesta rezultat je ekonomskog rasta koji su analitičari banke Nordea nedavno opisali kao “suludo snažan” i daleko iznad potencijala švedske privrede. Službeni statistički podaci pokazuju da je švedski BDP u drugom kvartalu porastao za 1,7 odsto, a na godišnjem nivou četiri posto.

 

Vlada procjenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi 3,0 posto, a iduće će usporiti na 2,5 odsto. Centralna banka, Riksbank, takođe tvrdi da je pronalaženje radnika s odgovarajućim vještinama problem za ekonomiju, ističući da je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao prije finansijske krize 2008.

 

Ali, broj otvorenih radnih mjesta se u tom periodu udvostručio. Zavod za zapošljavanje Arbetsfermedlingen predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa sedam na 6,6 odsto, a da će dogodine blago porasti na 6,7 procenata.

 

Ukupno posmatrano, bez posla je više od 300.000 stanovnika. Međutim, stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi svega 3,9 posto - najmanje u 10 godina - dok među strancima iznosi 22 posto.

 

Ipak, nedostatak radne snage je s druge strane i dobra vijest za centralnu banku. To bi, naime, značilo da će ubrzati rast plata, što će dovesti do rasta inflacije, računaju u Riksbanci. Rast plata je posljednjih godina bio prilično anemičan, zadržavši se ispod tri posto od 2012. godine, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja.

 

(Poslovni dnevnik, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook