FOTO/ SVEČANO PRIMANJE U SARAJEVU

Akademici Filipović i Zukorlić uručili sertifikate: Ovo su novi članovi Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti

Hronika08.10.17, 12:52h

Akademici Filipović i Zukorlić uručili sertifikate: Ovo su novi članovi Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti
Nakon prijema novih članova Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti broji ukupno 31 član

 

 


Na svečanoj sjednici Skupštine Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti održanoj 7. oktobra 2017. godine u Sarajevu upriličena je inauguracija 14 novih članova.


U status redovnih članova primljeni su: Aida Salihagić-Kadić, Seid Hasanefendić, Refik Šećibović i Galib Šljivo, dok su status dopisnih članova dobili Aziz Hasanović, Ilber Ortayli, Hazbo Skoko, Đelo Jusić, Suad Kurtćehajić, Emir Ramić, Džemal Najetović, Mujo Demirović, Šefkija Čekić i Haris Hromić.

 

banu-novi-clanovi-4


Novoizabrani članovi potpisali su izjave o poštivanju bošnjačkih duhovnih, moralnih i nacionalnih vrijednosti, statuta i programa  Akademije te davanju punog doprinosa zdravim međuljudskim odnosima članova BANU u svojim nastupima.


Uručujući sertifikate novim akademicima, predsjednik BANU akademik Muhamed Filipović je obraćajući se govorio o značaju ovog događaja za budućnost nauke i kulture u Bosni i Hercegovini i kazao da razvoj Akademije zavisi od njezinih članova čiji su radovi prema svjetskim standardima ocijenjeni najvišim naučnim dostignućima.

 

banu-novi-clanovi-3


Izrazivši radost povodom inauguracije četrnaest novih članova, generalni sekretar BANU akademik Muamer Zukorlić je istakao da je bogatstvo Akademije u različitosti njenih akademika koji dolaze iz matice i dijaspore diljem svijeta dodajući da je velika čast biti član Akademije koja dosljedno baštini slobodnu i kritičku misao i koja svim svojim naučnim i umjetničkim kapacitetima djeluje na očuvanju i afirmaciji Bosne i Bošnjaka. 

 

banu-novi-clanovi-2


Nakon prijema novih članova Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti broji ukupno 31 član, navodi se u saopštenju BANU.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook