Oglasila se EU

Referendum o Kataloniji je nelegalan, čak i da ga Vlada odobri i da se otcijepe - ostali bi van unije

Hronika02.10.17, 15:13h

Referendum o Kataloniji je nelegalan, čak i da ga Vlada odobri i da se otcijepe - ostali bi van unije
“Prema Ustavu Španije, jučerašnje glasanje u Kataloniji nije legalno“, navodi se u saopćenju

 

Čelnici Evropske unije poručili su da jučerašnji referendum o nezavisnosti u Kataloniji nije bio u skladu sa Ustavom Španije, ali nisu direktno osudili nasilje tokom policijskih intervencija u kojem je povrijeđeno više od 840 građana, javlja Anadolu Agency (AA).

 

U pisanom saopćenju Evropske komisije se navodi da je čelnik te institucije Jean-Claude Junker i ranije isticao da je pitanje referenduma u Kataloniji unutrašnje pitanje Španije i da se treba rješavati u skladu sa ustavnim poretkom te zemlje.

 

“Prema Ustavu Španije, jučerašnje glasanje u Kataloniji nije legalno“, navodi se u saopćenju.

 

Iz Evropske komisije također poručuju da bi, u slučaju da vlada Španije odobri i da referendum rezultira odlukom o otcjepljenju, ta regija ostala van Evropske unije.

 

“Uvjereni smo da ovo nije vrijeme podjela, već vrijeme za jedinstvo i stabilnost. Pozivamo sve strane da što prije po strani ostave sukobljavanja i započnu dijalog. Nasilje nikako ne može biti oruđe u politici“, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

 

Komisija je uvjerena da će španski premijer Mariano Rajoy proces rješavanja krize voditi u skladu s Ustavom i poštivanjem ljudskih prava.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook