Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv tri osobe: Navodili djevojke iz BiH i Hrvatske na prostituciju, zaradili više od 350.000 eura

Hronika04.09.17, 12:37h

Podignuta optužnica protiv tri osobe: Navodili djevojke iz BiH i Hrvatske na prostituciju, zaradili više od 350.000 eura
Žrtve u ovom krivičnom djelu bile su u teškom položaju s obzirom na to da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, a njihove usluge su oglašavane na internet-stranicama koje u izvornom prijevodu glase ''kupi me

 

Tužilaštvo KS podiglo je optužnicu protiv tri osobe u predmetu kodnog naziva „TWINS 1“ i to protiv Alije Karahasanovića, rođen 1980. godine u Heidelbergu, Njemačka, državljanin BiH, Aksoy Atille, rođenog 1978. godine u Manhajmu, SR Njemačka, državljanin Turske i Jasmina Hodžića, rođenog 1991. godine u Tuzli, državljanin BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.  


Optuženi se terete da su, tokom 2015.,2016. i 2017. godine stupali u kontakt sa djevojkama u BiH i Hrvatskoj, mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac kao i organizirali pružanje istih na području Austrije i Njemačke. 


U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali profile djevojaka na internet- stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga. 


Žrtve u ovom krivičnom djelu bile su u teškom položaju s obzirom na to da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, a njihove usluge su oglašavane na internet-stranicama koje u izvornom prijevodu glase „kupi me“. 


Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je počinjenjem krivičnih djela u dužem vremenskom periodu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350.000 eura, od čega su značajan iznos uzimali optuženi. 


Optuženi se terete i da su novac dobijen počinjenjem krivičnih djela, koristili za kupovinu skupocjenih automobila te koristili za osobne potrebe.  


Ova optužnica jedan je segment aktivnosti u okviru akcija „TWINS“ i „PISMO“, a rad na predmetima se nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook