STROGI PROPISI STUPILI NA SNAGU

Detalji iz novog zakona o saobraćaju u Kantonu Sarajevo: I pješaci će se podvrgavati alkotestu, a kazna za pijance...

Hronika12.08.17, 16:22h

Detalji iz novog zakona o saobraćaju u Kantonu Sarajevo: I pješaci će se podvrgavati alkotestu, a kazna za pijance...
U novom zakonu koji je danas stupio na snagu policija će kažnjavati i pješake ukoliko se ne budu pridržavali novih zakonskih odredbi. Pa je tako zabranjeno kretanje pješaka po kolovozu ako je pod dejstvom alkohola

 

S obzirom na činjenicu da je 3.08.2017. godine u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”, broj: 30/17, objavljen Zakon o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, koji je danas stupio na snagu,  policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će u narednom periodu do stvaranja uslova i primjene istog u potpunosti, upoznavati i upozoravati građane na odredbe pomenutog Zakona. 


Evo nekoliko detalja iz novog zakona:


Zabranjeno je vozaču motornog vozila mijenjati saobraćajne trake na način da ugrožava sigurnost drugim vozačima i ostalim učesnicima u saobraćaju. A zabranjeno je vozačima motocikla, lakog motocikla i mopeda upravljanje na jednom točku.  


U novom zakonu koji je danas stupio na snagu policija će kažnjavati i pješake ukoliko se ne budu pridržavali novih zakonskih odredbi. Pa je tako zabranjeno kretanje pješaka po kolovozu ako je pod dejstvom alkohola. 


- Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholisanosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosi više od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava - navodi se u Zakonu.


Nadalje, organizovana kolona pješaka, izuzev pogrebne povorke, ne može biti duža od 50 metara...


Kompletan zakon pročitajte OVDJE.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook