SPAŠAVANJE UNE

Prihvaćena inicijativa da se Štrbački buk i Martin Brod uvrste na UNESCO-vu listu

Hronika23.07.17, 12:19h

Prihvaćena inicijativa da se Štrbački buk i Martin Brod uvrste na UNESCO-vu listu
Ovu inicijativu pokrenuo je Nacionalni park "Una", a prema riječima direktora Amarilda Mulića, uvrštavanjem u svjetski zaštićena prirodna dobra sačuvale bi se pomenute prirodne ljepote koje krase gornji tok rijeke Une, a istovremeno bi to omogućilo i njihovu značajniju turističku promociju

 

Komsija za saradnju sa UNESCO-om Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je podržala inicijativu Nacionalnog parka Una da se dvije najveće prirodne vrijednosti u ovom zaštićenom području, lokaliteti Štrbački buk i Martin Brod, uvrste na UNESCO-ovu listu svjetske prirodne baštine.


Ovu inicijativu pokrenuo je Nacionalni park "Una", a prema riječima direktora Amarilda Mulića, uvrštavanjem u svjetski zaštićena prirodna dobra sačuvale bi se pomenute prirodne ljepote koje krase gornji tok rijeke Une, a istovremeno bi to omogućilo i njihovu značajniju turističku promociju.  


- Riječ je o dvije najposjećenije turističke destinacije u okviru našeg nacionalnog parka i zaista se radi o lokalitetima koji ostavljaju bez daha sve posjetioce. Mislimo da potpuno ispunjavaju sve ktiterijume da budu uvrštene na listu UNESCO-a, istakao je tom prilikom Mulić. 


Inače, Štrbački buk je najviši vodopad na Uni i nastao je kao rezultat hiljadugodišnjeg taloženja sedimentnih stijena ili sedri po kojima je naročito poznata ova rijeka.


Martin Brod je naselje na Uni u čijoj se blizini nalazi najveći kompleks sedrenih barijera koje obrazuju veće i manje slapove i kaskade po kojima je poznat ovaj lokalitet. 


U proteklim godinama ekolozi su često dizali svoj glas u zaštitu ovog prirodnog dobra budući da je u blizini planirana izgradnja hidrocentrale, koja bi, kako smatraju zaštitnici prirode, trajno uništila i narušila ovaj dio vodotoka Une. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook