Na bh. moru nema ni krevet viška

U Neumu sve skuplje: Suncobran i ležaljka po šest KM, 40 sekundi tuširanja pola marke!

Hronika22.07.17, 09:20h

U Neumu sve skuplje: Suncobran i ležaljka po šest KM, 40 sekundi tuširanja pola marke!
Neum je posljednjih godina sve atraktivnija destinacija za godišnji odmor, a to potvrđuju i statistički podaci koji govore da je u posljednjih pet godina posjeta porasla za 97 posto

 

Ljeto je u punom jeku, temperature dostižu rekordne vrijednosti, a veliki broj građana Bosne i Hercegovine planira godišnje odmore. Bilo da se na izabranu destinaciju kreće automobilom, autobusom ili avionom, važno se dobro informisati i pripremiti prije polaska na put, jer se pravila koja vladaju na graničnim prelazima moraju poštovati.

 

S obzirom da je Jadran i dalje top destinacija, putnicima se savjetuje korištenje alternativnih graničnih prelaza poput Bijače ili Crvenog Grma kako bi se izbjegle gužve na najfrekvetnijim graničnim prelazima Doljani i Gabela polje, na kojima zadržavanja ponekad budu od jedan do dva sata. A iz GPBIH apeluju da građani prije putovanja provjere dokumente u cilju izbjegavanja bespotrebnih zadržavanja.

 

"Obavještavamo građane da su nakon promjene imena ili prezimena, u skladu sa zakonskim propisima, obavezni zamijeniti lične dokumente te da se putne isprave sa starim podacima ne mogu koristiti za prelazak državne granice", kazala je Sanela Dujković, glasnogovornica GPBiH.

 

A mnogi bh. građani svoje ljetovanje odlučuju provesti upravo na moru u Neumu. Iako su neki gosti, naročito iz BiH, razočarani zbog kako kažu privatizovanja gradske plaže i neplaniranih troškova, Neum je posljednjih godina sve atraktivnija destinacija za godišnji odmor, a to potvrđuju i statistički podaci koji govore da je u posljednjih pet godina posjeta porasla za 97 posto.

 

"Trenutno je Neum na 100-postotnoj popunjenosti, jer više nemamo slobodnih kapaciteta", rekao je Davor Krešić iz Udruženja turističkih djelatnika Neum.

 

Određeni dio plaža u Neumu je izdat hotelima, tako da posjetitelji mogu unajmiti ležaljke i suncobrane po cijeni od 6 KM. Radi se o plaži koju je Općina Neum prošle godine dala pod koncesiju hotelu Grand koji je odlučio postaviti ležaljke i suncobrane duž dodijeljenog dijela plaže.

 

"Mi smo na neki način dobro zaveli neka pravila ponašanja, jedan red, tako da svako ko dođe i hoće da bude na našoj plaži naravno može, uz određena plaćanja tih ležaljki i suncobrana", izjavio je Ante Konjevod, direktor Grand Hotela Neum.

 

I dok je ova vijest razočarala pojedine turiste u Neumu, oni drugi smatraju to pozitivnim pomakom.

 

"Pa mnogi kažu smeta im to, ali meni je to normalno, gazda je sve tu obezbijedio, ima kabina za presvlačenje, jest da se voda dosad nije plaćala, ali sada je pola marke za 40 sekundi da se istušira, to je meni normalno, ne možeš koristiti a ne plaćati".

 

"Meni to izgleda svjetski, bolje nego da svako stavi svoj peškir i da legne gdje hoće, treba da se zna red", kažu posjetitelji.

 

No ono na šta se gosti uglavnom žale jesu visoke cijene, no turistički radnici smatraju da Neum ima prostora za podizanje cijena. Dvokrevetni apartman u Neumu, s balkonom i pogledom na more, košta između 100 i 120 maraka za noć. U hotelima je nešto skuplje.

 

"Ipak ovo je more, ovo je turizam, sve ovo jako puno košta ljude koji drže hotele, apartmane, evo ova korpica lubenice to je 3 KM, kod mene možeš da kupiš 6,7 kila, ali to je tamo, mi smo na moru".

 

"Sigurno da nisu pristupačne za svakoga, mi malo ušparamo pa dođemo, cijene jesu malo visoke", kažu turisti.

 

Ako poredimo regiju - Hrvatsku i Ccrnu Goru, cijene su čak do duplo niže nego na susjednim destinacijama.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook