foto raport iz srebrenice

Ukopana 71 žrtva: Ovako je proticao ovaj tužan dan u Potočarima...

Hronika11.07.17, 20:53h

Ukopana 71 žrtva: Ovako je proticao ovaj tužan dan u Potočarima...
Ukopan Damir Suljić, najmlađa je žrtva koja je ukopana na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je klanjana dženaza i obavljen ukop 71 žrtve genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, "zaštićenoj zoni" Ujedinjenih naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović

 

srebrenica-2

 

Više hiljada ljudi stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Nakon komemoracije, u Potočarima je klanjana dženaza-namaz, a zatim je počelo iznošenje tabuta iz musalle Memorijalnog centra.

 

srebrenica-3

 

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima mezara gdje će žrtve genocida naći konačni smiraj poslije više od dvije decenije.

 

srebrenica

 

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva.

 

Najstarija je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

 

srebrenica-5

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu. Sa žrtvama koje će danas biti ukopane, broj onih koji su smiraj našli u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari iznosi 6.575.

 

(Foto i tekst: AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook