Bosanci pohrlili na more

Duge kolone vozila na više bh. graničnih prelaza, na prelazak se čeka satima

Hronika08.07.17, 14:57h

Duge kolone vozila na više bh. graničnih prelaza, na prelazak se čeka satima
Jutros je iz Bihaća put Srebrenice krenulo 285 biciklista i 28 maratonaca u okviru maratona ''Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi''

 

Duge kolone vozila zabilježene su na graničnim prijelazima Doljani, Gabela Polje, Ivanica i Trebimlja, gdje se na izlazu iz BiH čeka se više od dva sata.

 

Na graničnim prijelazima Bosasnki Brod i Bijača na ulazu u BiH čeka se više od sat vremena. Na GP Izačić pojačana je frekvencija u oba smjera, a zadržavanja su do 40 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima promet vozila je pojačan, ali se na prelazak granice ne čeka duže od 30 minuta, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

 

Jutros je iz Bihaća put Srebrenice krenulo 285 biciklista i 28 maratonaca u okviru maratona "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi". Planirano je da prva ruta maratona bude Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ-Jajce, gdje će maratonci prenoćiti, a onda sutra nastaviti drugu rutu za Sarajevo.

 

Maratonci se kreću uz policijsku pratnju, a iz BIHAMK-a mole sve učesnike u saobraćaju da uspore u trenutku prolaska kolone.

 

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetuju građane da na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim satima ili kasno poslijepodne, a ukoliko ipak putuju tokom dana, da prave pauze svakih 100-120 km. Prije napuštanja vozila treba ugasiti rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu zraka.

 

Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Radi se o putnim pravcima: M-17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija i M-16 Poriče-Kupres.

 

Izmjene u režimu saobraćaja:

 

AUTOPUT

E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

 

MAGISTRALNI PUTEVI:

 

M-4
Simin Han-Donje Caparde, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Rainci vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.
M-5
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.
Donji Vakuf-Travnik, zbog radova na redovnom održavanju (izlaz iz Donjeg Vakufa) povremeno se saobraća usporeno.
Gromiljak-Blažuj, zbog izvođenja neophodnih radova na dionici Zelena meraja-Mostarsko raskršće saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz moguće povremene kraće obustave (do 15 minuta).
M-6
Stolac-Ljubinje, (na području općine Stolac), zbog radova na deminiranju terena u vremenskom periodu od 05.30 do 13.30 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15 minuta propuštanja vozila.
M-16
Poriče-Kupres, zbog izvođenja radova na sanaciji slijeganja ceste (nasipa) i škarpe zasjeka na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-17
Vrapčići-Bišće Polje, zbog radova na redovnom održavanju, u vremenu od 8.00 do 16.00 sati, saobraća se jednom trakom, uz povremene obustave.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most "Drivuša" sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Živinice, zbog radova na rekonstrukcije raskrsnice sa regionalnim putem R-469, vozila saobraćaju jednom trakom.
M-19.3
Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09.00 do 10.00 sati i od 14.00 do 17.00 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

 

REGIONALNI PUTEVI


R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-435 Nevesinje-Berkovići, u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-471 Lukavac-Banovići, zbog prevoza cementa industrijskim kolosijekom pruge preko regionalne ceste Lukavac-Banovići, dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.
R-473 Nemila-Bistričak-Teslić, zbog većeg odrona potpuno je obustavljen saobraćaj.

 

KANTON SARAJEVO

 

-Zbog održavanja manifestacije "Vogošćanski dani" do 9. jula privremeno se obustavlja saobraćaj od 18.00 do 24.00 sata u ulici Jošanička (od skretanja za O.Š Mirsad Prnjavorac" do raskrsnice sa ulicom Samira Gradišića).
-Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Krivoglavci, Vahide Maglajlić, Franjevačka, Nevjestina, Zvornička, Nikole Šopa, Aleksandra Puškina, Zagrebačka i Azize Šaćirbegović, kao i na raskrsnici ulica Prijedorska i Gradačačka.

 

MOSTAR

 

- Zbog radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara, na snazi je potpuna obustava saobraćaja u ulici Maršala Tita ( na relaciji Šarića džamija-Lučki most), dok je u ulici Kardinala Stepinca (ispred hotela Ero) desna traka zatvorena za saobraćaj, a lijeva je otvorena za dvosmjerni saobraćaj.

 

BIHAĆ

 

- Zbog izgradnje poslovnog objekta na Trgu Maršala Tita, saobraća se jednom trakom.

 

MAGLAJ

 

U toku su sanacioni radovi na južnom ulazu u grad (Liješnica), zbog čega je saobraćaj potpuno obustavljen i odvija se kroz sjeverni ulaz u grad.

 

VELIKA KLADUŠA

 

U toku su sanacioni radovi u ulici Zuhdije Žalića (od ulice M. Tita do mosta na rijeci Grabarskoj), zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook