Papa je bijesan

Kardinalov tajnik se predozirao na homoseksualnim orgijama, Vatikan sve pokušao zataškati pa ponudio objašnjenje koje će vas zaprepastiti

Hronika05.07.17, 13:21h

Kardinalov tajnik se predozirao na homoseksualnim orgijama, Vatikan sve pokušao zataškati pa ponudio objašnjenje koje će vas zaprepastiti
Sve se to događalo u prostorijama koje pripadaju Kongregaciji za nauk vjere, nekadašnjoj inkviziciji, koja je, između ostalog, zadužena i za istraživanje slučajeva svećeničkog zlostavljanja maloljetnika

 

Vatikanska je policija upala u stan i nasilno prekinula homoseksualne orgije prije sedam dana. Cijelu je priču odmah prenio Il Fatto Quotidiano, ali je zataškana jer je bilo kakav novinarski pokušaj da se dođe do novih informacija ili potvrde postojećih udario o zid vatikanske šutnje.

 

Jer, nije riječ samo o grupnom seksu, konačno - pravo je svakoga da svoju spolnost iskazuje kako želi unutar četiri zida, i to svakako ne bi izazvalo intere. Bitno je veći problem u tome što je na zabavi bilo i droge, a to već spada u kršenje zakona od kojeg nisu imuni ni svećenici, ni viši prelati. Jer, oni su podložni kanonskom pravu, ali kao građani jednako tako i civilnom zakonu, piše Jutarnji list.

 

Kad policija uhapsi glumce, sportaše, predsjednike uprava ili neke druge “celebrityje” u uživanju droge, novine o tome pišu, a oni potpadaju pod silu zakona. A tu je i pitanje na koje također nije bilo odgovora - jesu li svi bili punoljetni.

 

Osim ovog pravnog aspekta cijele priče, tu je još jedan, institucionalni. Naime, sve se to događalo u prostorijama koje pripadaju Kongregaciji za nauk vjere, nekadašnjoj inkviziciji, koja je, između ostalog, zadužena i za istraživanje slučajeva svećeničkog zlostavljanja maloljetnika. Gdje je upravo u proteklih nekoliko mjeseci došlo do vrlo ozbiljnih problema te su se čak našli pod izravnom kritikom samog pape Franje.

 

Čelnik papinskog vijeća

 

Stan u kojem se sve dogodilo koristio je tajnik kardinala Francesca Coccopalmerija koji je čelnik Papinskog vijeća za zakonske tekstove pa prema tome i jedan od najbližih suradnika samog Pape. On je, kako prenosi londonski The Times, tog svog neimenovanog tajnika bio predložio za unapređenje, da postane biskup. Nije nigdje potvrđeno, ali možda je tajnik pozvao prijatelje da proslave njegovo promaknuće pa se sve malo otelo kontroli. Sada je jasno da ne samo da neće postati biskup, nego će napustiti Vatikan. Naime, on je morao biti odveden u bolnicu gdje su ga uspješno spasili od predoziranja i sada čeka suđenje u neimenovanom samostanu gdje se “duhovno oporavlja”.

 

Evo kako cijeli slučaj opisuju naši izvori iz samog Vatikana: “Vatikanska žandarmerija može djelovati samo na teritoriju Države Vatikanskoga Grada i tu jamačno ne smije upadati u stan bez sudskog naloga, a u kardinalski stan ni bez izričita Papina dopuštenja. Ako je stan na talijanskom teritoriju, djelovati bi mogla talijanska policija, ali u Italiji homoseksualna orgija nije nezakonita ako se događa unutar četiri zida (stan, privatni klub ili sl.) pa ne vrijeđa javni moral (u javnosti, uključujući i automobil ako stakla nisu prekrivena, nije dopušten nijedan spolni odnos). Zbog svega toga nijedan talijanski list nije prenio pisanje iz Fatta.

 

Ako se pažljivije pogleda, povod za navodni događaj nije bila orgija, nego droga. Noćni upad bio je - po nešto preciziranijim glasinama - motiviran sumnjom u raspačavanje droge. Upali su po noći, opet navodno, znajući da će biti društvo i pretpostavljajući da će u to doba, na uslugu gostima, kokain biti na stolu, a ne skriven. Opet navodno: nije bilo hapšenja, zaplijenjena je droga, pokrenut je postupak, Coccopalmerijev tajnik je odmah podnio ostavku i sada čeka suđenje. Budući da vatikansko sudstvo u ovim stvarima primjenjuje zakone identične talijanskima, ovisno o količini, popa sljeduje ili globa, ili kazna zatvora koja će za prvi put biti uvjetna, bez upisivanja u evidenciju (sospesa e non menzione)”.

 

Papa je, navodi Il Fatto, kad je izviješten o cijelom slučaju, bio izuzetno bijesan. Sve se to događalo u tjednu kad je Australija podigla optužnicu protiv kardinala Georgea Pella zbog zlostavljanja maloljetnika prije četrdesetak godina. A Pella je, iako konzervativca u teološkim pitanjima, upravo Franjo postavio da raščisti vatikanske financije.

 

Kardinalski kvartet

 

Neposredno prije toga je ostavku morao dati glavni revizor, a “kardinalski kvartet”, koji predvodi Raymond Burke, još jednim je javno objavljenim pismom pozvao Papu da odgovori na njihove dvojbe (Dubia) vezane uz Franjinu apostolsku pobudnicu Amoris laetitia (Radost ljubavi - ovdje je važno razlikovati da je riječ o pravoj, putenoj ljubavi, što latinski amor znači; nije, dakle, riječ o ljubavi u teološkom smislu za koju se koristi latinska riječ caritas). Njih četvorica su krajem prošle godine u prvom takvom istupu Papu čak neizravno prozvali zbog vjerolomstva. Konačno, Papinu je ljutnju podjarila činjenica da je on tada već pripremio smjenu kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, pročelnika Kongregacije za nauk vjere, iako još nije napunio 75 godina kada se predaje zahtjev za umirovljenje.

 

Nisu pedofili

 

No, Franjo i Müller su na odvojenim teološkim bregovima i dobrim je poznavateljima zbivanja u Kuriji bilo više nego jasno da Müller neće dobiti i drugi mandat.

 

Homoseksualnost unutar Katoličke crkve nije ništa novo i nju se ni na koji način ne smije vezivati uz pitanje spolnog zlostavljanja djece. Homoseksualci nisu automatski i pedofili. I tu je statistika više nego jasna: pedofila među svećenicima ima oko dva posto, dok se broj homoseksualaca procjenjuje između 23 i 58 posto, a među njima ima i bivših kardinala državnih tajnika, pročelnika kongregacija, kardinala i nadbiskupa - i to u svim državama, pa i u Hrvatskoj. No, istraživanja su, nažalost, potvrdila da je 80 posto djece žrtava svećenika predatora bilo muškog spola, piše Jutarnji list.

 

Nesretno zaljubljeni švicarski gardist

 

Švicarska garda čuva Papu, ali i u njoj su samo mladići pa i ondje ima muške ljubavi. No, kad ona bude neuzvraćena, dođe do sukoba pa se prolije i krv.

 

Alois Estermann bio je zapovjednik Garde, a ubijen je 4. maja 1998. godine zajedno sa svojom suprugom, Venezuelankom Gladys Meza Romero. Ubio ih je gardist Cédric Tornay koji je potom ubio i sebe, a navodno zbog toga što nije promaknut.

 

Oko tog su se slučaja plele brojne teorije zavjere, vrtjele su se špijunske priče i veze s organiziranim kriminalom sve dok britanski novinar John Follain nije, nakon opsežnog istraživanja, zaključio kako su Estermann i Tornay imali kratku homoseksualnu aferu, a onda je mladić saznao da ga je zapovjednik prevario s drugim gardistom.

 

(DEPO PORTAL,  BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook