Hafiz Sulejman Bugari uputio bajramsku poruku

Lahko je klanjati, lahko je postiti, lahko je na hadždž otići... Lahko je govoriti - ja sam dobar čovjek, ali...

Hronika24.06.17, 15:11h

Lahko je klanjati, lahko je postiti, lahko je na hadždž otići... Lahko je govoriti - ja sam dobar čovjek, ali...
Vrijeme je da nastavimo post od svega što Gospodar ne voli i što uznemirava drugog, kako bismo iskoristili blagodati razgovora i dijaloga, izgradili povjerenje i prisnost jer bez toga život je težak, povodom Ramazanskog bajrama poručio je hafiz Sulejman Bugari

 

"O plemenite duše, lahko je izgovoriti šehadet, svjedočiti da nema drugog boga osim Allaha, ali je teško biti svjedok protiv sebe i svoga ega.


Lahko je klanjati, ali je teško ružne misli i navike od sebe i drugog otklanjati.


Lahko je postiti, ali je teško od loše akcije i reakcije, uvreda, pesimizma, sebičnosti, hvale i od dominacije zapostiti.


Lahko je zekat davati i pomagati, ali je teško time ne zarobljavati, ne prigovarati i drugom ne odmagati.


Lahko je na hadždž otići, ali je teško otići onom ko tebi ne dolazi, oprostiti onom ko te uvrijedi i svima dobro željeti.


Lahko je vjerovati, ali je teško ljubav, brak, rodbinu, bratstvo i povjerenje sačuvati.


Lahko je govoriti ja sam dobar čovjek, ali je teško slušati Dobrog, biti, ostati i širiti dobro.


Lahko je braćo i sestre brinuti se za sebe i svoju zadnjicu, ali je zločin zaboravljati, ne popravljati i ne podržavati svoju zajednicu.

 

Drage i plemenite duše, evo još jedan sajam Allahove milosti je na izmaku, a pred nama su dani Bajrama, dani radosti, dani sreće. U ramazanu posteći imali smo priliku stišati glas ega te tako bolje čuti glas duše jedan drugom a posebno glas potištenog, potrebitog, usamljenog. Imali smo priliku fizički se viđati na teravijama, mukabelama, iftarima i predavanjima, jer mimo ramazana ne čujemo se i ne vidimo osim virtualno, pritom nedovoljno posteći od negativnih komentara jedan o drugom.

 

Vrijeme je da nastavimo post od svega što Gospodar ne voli i što uznemirava drugog, kako bismo iskoristili blagodati razgovora i dijaloga, izgradili povjerenje i prisnost jer bez toga život je težak, gorak i distanciran.

 

Nemojmo olahko shvatati odnos prema drugom i drugačijem jer se kroz njega oslikava naša originalnost kojoj svakodnevno težimo.

 

Molim Gospodara da nam ovaj ramazan bude uzrok lakšeg postizanja originalnosti i sreće na oba svijetu.

 

Bajram šerif mubarek olsun.
Sulejman Bugari

 

 

(sulejmanbugari.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook