Odgovorili na najavljeni 'rat' navijača FK Sloboda

NSBiH: Ne možemo tolerisati narušavanje pravila jer odgovaramo UEFA-i

Sport23.06.17, 12:39h

NSBiH: Ne možemo tolerisati narušavanje pravila jer odgovaramo UEFA-i
Napominje se da pravila koja važe za sve klubove mora poštovati i FK Sloboda, čije rukovodstvo mora preuzeti odgovornost za rješavanje obaveza, te da dokumentacija kojom Savez raspolaže apsolutno govori u prilog ovih tvrdnji

 

Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NSBiH) ne može tolerisati ono sto ne učine uprave klubova, jer ima odgovornost prema UEFA-i za dosljedno provođenje licencnih propisa, standarda i procedura. Zbog toga, nikome ne možemo i nećemo dozvoliti da narušava važeća pravila, saopćeno je iz NSBiH povodom najavljenog "rata Savezu" navijača FK Sloboda Tuzla zbog povlačenja licence tog kluba za učešće u Premijer ligi BiH.

 

Savez u obraćanju javnosti naglašava da nadležni organi i tijela NSBiH rade i donose odluke prema definisanim propisima i procedurama, što se odnosi na tok i postupak izdavanja takmičarskih licenci svim klubovima.

 

- U konkretnom slučaju, komisije za licenciranje klubova su kao stručna pravna tijela imenovana odlukama Generalne skupštine NSBiH, te su uz podršku Odjela za licenciranje klubova donijele odgovarajuće odluke u skladu sa važećim pravilima - stoji u saopćenju. 

 

Savez je, dodaje se, dio UEFA-e i obavezan je poštovati sve što se nalaže nacionalnim asocijacijama. FK "Sloboda" Tuzla je član Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona, jednog od deset kantonalnih saveza NSFBiH čime ima obavezu postupati prema propisima NSBiH i prihvatati odluke pravnih tijela i organa ovog Saveza, što je i sam klub potvrdio potpisom posebne izjave u postupku licenciranja kluba za takmičarsku sezonu 2017./18., ističu iz Saveza.

 

Iz NSBiH naglašavaju da je FK Sloboda nesumnjivo potreban Savezu i bh. fudbalu, ali da Savez ne može prihvatiti odgovornost za neizvršavanje obaveza od ovog kluba.

 

- Nećemo upasti u zamku lokalnih problema i odnosa bivših i sadašnjih uprava kluba, odnosno onih koji su stvarali obaveze i onih koji su te obaveze naslijedili. Oni su ti koji ih trebaju riješiti, jer su ih samim ulaskom u Upravu kluba preuzeli zajedno sa svim pravima. Savez nije dekretom postavljao uprave FK Slobode, nego su članovi bivšeg i sadašnjeg rukovodstva dobijali povjerenje putem nadležnih klupskih organa i klupskih procedura - saopćeno je. 

 

Naglašeno je da svi koji vole ovaj klub trebaju na adekvatan način dati doprinos u rješavanju problema u svojoj kući, jer to je jedini put i način za prevazilaženje trenutne situacije, te da vanistitucionalni pritisak, zamjenom teza putem iznošenje dezinformacija i netačnih podataka, nije put za rješavanje problema.

 

U NSBiH se pitaju ''kome to Savez zabranjuje da se za svoje interese bori pravnim sredstvima'', ''ko reketira FK Sloboda kako to navode pojedini članovi uprave  FK ''Sloboda'', ''zbog čega se na ovaj način pokušava rušiti Savez, koji samo insistira na dosljednoj primjeni pravila i propisa''.

 

- S tim u vezi, želimo poručiti da ćemo sva devijantna ponašanja, uključujući i neargumentovane izjave zvaničnika, tretirati na adekvatan način putem odgovarajućih propisa i pravnih procedura. Imamo obavezu da zaštitimo Savez, bh. fudbal, te pravila i propise za koje snosimo potpunu odgovornost prema UEFA-i. U tome nas neće omesti ni izjave ni prijetnje, sa pozivom na javni linč, pokrenut iz Tuzle - saopćeno je iz NSBiH.

 

Napominje se da pravila koja važe za sve klubove mora poštovati i FK Sloboda, čije rukovodstvo mora preuzeti odgovornost za rješavanje obaveza, te da dokumentacija kojom Savez raspolaže apsolutno govori u prilog ovih tvrdnji.

 

- Ukoliko bude potrebno, kompletna relevantna dokumentacija će biti predočena javnosti nakon okončanja postupka. To sada nećemo učiniti kako ne bismo uticali na tok i ishod postupka - zaključeno je.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook