burne reakcije

Izetbegović: HNS-u Thompsonov koncert nije trebao, on je ultranacionalista, a ovo je svojevrsna provokacija

Front08.06.17, 20:26h

Izetbegović: HNS-u Thompsonov koncert nije trebao, on je ultranacionalista, a ovo je svojevrsna provokacija
- Smatram da to HNS-u nije trebalo. Koncert takvog ultranacionaliste koji je zabranjen diljem Balkana je svojevrsna provokacija, rekao je Izetbegović

 

Član Predsjedništva BiH izjavio je da je danas važno čuvati istinu o herojskoj odbrani Mostara koji je kao i Bosna i Hercegovina bio napadnut "sa svih strana"


U Mostaru je večeras u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Grada i Centra za mir i multietničku saradnju otvorena izložba fotografija pod nazivom "Zdravo ma gdje bili heroji Mostara"- piše Oslobodjenje

 

Izložba je, prema riječima ratnog komandanta Armije RBiH Semira Drljevića-Lovca, posvećena jedinoj međunarodno priznatoj antifašističkoj vojci u proteklom ratu u BiH, a otvorena je u sklopu manifestacije Putevima pobjede Armije RBiH.

 

U prostoru Centra za kluturu izložena je bogata građa Centra za mir koja sadrži veliki broj fotografija nastalih u vrijeme srpsko-crnogorske, a kasnije i hrvatske agresije na Mostar, a prikazan je i polusatni dokumentarni film o herojskog odbrani grada od agresora.

 

Otvaranju izložbe prisustvovali su bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ratni i poslijeratni gradonačelnik Safet Oručević, te brojni ratni komandanti Armije RBiH. Oručević je u obraćanju medijima napomenuo da je izložba posvećena svim ljudima koji su vodili teške vojne i političke borbe.

 

- Vrijeme će pokazati šta je istina. Ja sam od onih koji ne vjeruju da postoje tri istine. Treba sačekati, koristiti se dokumentacijom i arhivom dok dođe vrijeme kada će svako dobro znati šta se dešavalo u ovom gradu, rekao je.

 

Poruka izložbe, prema riječima predsjednika Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Suada Muharemovića, jeste da samo "jedinstvo naroda može dovesti do cjelovite i jedinstvene Bosne i Hercegovine kojoj se teži, odnosno do prosperitetnog Mostara".

 

Provokacija

 

- Izložba govori o herojima grada koji su branili i odbranili ne samo Mostar, već i dobar dio Hercegovine. Film govori o uslovima i okruženju u kojima smo se borili u brutalnoj agresiji i sa istoka i sa zapada, podsjetio je Muharemović.

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je danas važno čuvati istinu o herojskoj odbrani Mostara koji je kao i Bosna i Hercegovina bio napadnut "sa svih strana".

 

Osvrnuo se i na večerašnji koncert podrške haškoj šestorci.

 

- Smatram da to HNS-u nije trebalo. Koncert takvog ultranacionaliste koji je zabranjen diljem Balkana je svojevrsna provokacija, rekao je.

 

(Foto: A. Demić, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook