Institut za nestale osobe BiH

Identifikovane 62 žrtve genocida koje bi trebale biti ukopane 11. jula u Potočarima, među njima i šest maloljetnika

Hronika08.06.17, 13:36h

Identifikovane 62 žrtve genocida koje bi trebale biti ukopane 11. jula u Potočarima, među njima i šest maloljetnika
Među identificiranim žrtvama je i jedna žena, Đemila Mahmutović, koja je imala 33 godine

 

Dosad su identificirane 62 žrtve genocida koje bi trebale biti ukopane na zajedničkoj dženazi 11. jula  u Memorijalnom centru u Potočarima.

 

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala Feni da je među njima šest maloljetnika. Najmlađa žrtva među dosad identificiranim koji bi trebali biti ukopani 11. jula je Damir Suljić, koji je imao 15 godina kada je ubijen u julu 1995. godine.

 

Među identificiranim žrtvama je i jedna žena, Đemila Mahmutović, koja je imala 33 godine.  

 

Čengić napominje da to još nije konačan broj žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Potočarima ove godine.

 

- Planirano je da  budu izvršene identifikacije u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli, odnosno sve do dženaze, do koje je ostalo nešto više od mjesec dana - dodaje ona.


U Podrinje identifikacionom projektu se, pored posmrtnih ostataka žrtava za koje su se porodice odlučile da će ih ukopati 11. jula ove godine, nalaze i posmrtni ostaci žrtava genocida za koje se porodice još nisu odlučile na ukop.

 

Radi se o posmrtnim ostacima koji su zvanično identificirani i na temelju DNK analize i od porodica, ali uglavnom zbog nekompletnosti skeleta porodice se još nisu odlučile za ukop. Trenutno se u PIP-u nalaze posmrtni ostaci 56 žrtava koji su zvanično identificirani.

 

U Podrinje identifikacionom projektu se nalaze posmrtni ostaci 149 žrtava koji su identificirani na temelju DNK analize, ali još nisu od porodica.

 

- Riječ je o aktivnim slučajevima koji će biti identificirani – dodala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook