slijede mjere predviđene akcionim planom

Općinski sud zatrpan komunalnim tužbama: Neplaćeni računi VIK-a, RAD-a i Toplana...

Hronika21.05.17, 09:38h

Općinski sud zatrpan komunalnim tužbama: Neplaćeni računi VIK-a, RAD-a i Toplana...
Građani trebaju shvatiti da se moraju izmiriti dugovi za sve isporučene usluge, istakla je predsjednica Jovanović

 


Općinski sud u Sarajevu angažovat će dodatni broj radnika kako bi se brže i efikasnije rješavali komunalni predmeti.

 

Sporazum o prenosu namjenskih sredstava iz budžeta KS-a potpisali su Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a, i Janja Jovanović, predsjednica ovog suda- piše Oslobodjenje

 

Naplata

 

Hasanspahić je rekao da će se sredstva koristiti za pripremu i uručenje rješenja o izvršenju koja Sud donosi po prijedlogu javnih komunalnih preduzeća. Dodao je da je to jedna od mjera predviđenih Akcionim planom koji je Vlada KS-a donijela početkom godine s ciljem unapređenja naplate komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo.

 

Naglasio je da je Općinski sud preopterećen ovim predmetima, te da je najveći broj predmeta vezan za neplaćene usluge preduzeća Vodovod i kanalizacija, Rad i Toplane.
Prema riječima predsjednice Jovanović, broj tih predmeta na Sudu se kreće od 800.000 do 1.000.000.


Biće angažovan dodatni broj radnika

 

- Građani trebaju shvatiti da se moraju izmiriti dugovi za sve isporučene usluge. Općinski sud u Sarajevu ima posebno odjeljenje koje se bavi samo rješavanjem komunalnih predmeta. Sve se nalazi u elektronskoj bazi, a mi na osnovu Akcionog plana izdvajamo sve predmete o dugovanjima jednog potrošača i prioritetno ih uzimamo u rad, rekla je Jovanović.

 

Rezultati

 

Ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić najavio je da će uskoro biti organizovan sastanak kako bi se sagledali prvi rezultati primjene Akcionog plana koji sadrži 55 mjera za unapređenje naplate komunalnih usluga, kao i rasterećenja sudova po tom osnovu.

 

- Prema izvještaju Općinskog suda za 2016, od oko 1.000.000 predmeta, samo 4,5 posto su predmeti strukturalne prirode, dok su svi ostali iz domena komunalne privrede. Vlada KS-a je prepoznala taj problem i želimo to promijeniti, jer Sud ne treba biti naplatna služba komunalnih preduzeća, naglasio je Nenadić. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook