VIDEO/ TUŽNO SJEĆANJE NA 2. MAJ 1992.

Toga dana hrabri sarajevski momci šokirali su agresora: Odata počast borcima i ubijenoj djeci Sarajeva

Front02.05.17, 12:34h

Toga dana hrabri sarajevski momci šokirali su agresora: Odata počast borcima i ubijenoj djeci Sarajeva
- Tog dana je agresor pokušao da izvede svojevrstan šok na netom priznatu državu BiH, da kidnapuje predsjednika, zauzme zgradu Predsjedništva BiH i zgradu komande, a desilo se sve obratno. Tog dana su hrabri sarajevski momci šokirali agresora - izjavio je Izetbegović


 

U okviru obilježavanja 2. maja i 25. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Predsjedništva BiH, Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, kao i građani položili su cvijeće i odali počast poginulim borcima i djeci na mezarju Kovači i Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.  

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo ukazali su da je 2. maj jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

 

- Tog dana je agresor pokušao da izvede svojevrstan šok na netom priznatu državu BiH, da kidnapuje predsjednika, zauzme zgradu Predsjedništva BiH i zgradu komande, a desilo se sve obratno. Tog dana su hrabri sarajevski momci šokirali agresora - izjavio je Izetbegović.

 

Navodeći da je 2. maja 1992. odbranjeno Predsjedništvo i suverenitet BiH, ministar Fišo kaže da nikada ne smijemo zaboraviti da su "sarajevski mangupi u patikama“ odbranili grad, u kojem je više od 1.000 djece ubijeno.  

 

- Kultura sjećanja, naša budućnost zavisi od toga koliko ćemo posvećivati pažnje ovim značajnim datumima i kroz hitorijske činjenice podsjetiti buduće generacije da BiH mora, želi i hoće da opstane - poručio je Fišo građanima.

 



 

Uime pripadnika boračke populacije, predsjednik Udruženja boraca "Patriotska liga“ Kantona Sarajevo Enver Čičko istakao je da su danas borci u veoma nezavidnoj situaciji budući da ih je većina nezaposlena.

 

- Sve što je urađeno poslije rata, urađeno je tako da su i dan-danas borci zanemareni – ocijenio je Čičko.

 

Na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva cvijeće su položili učenici Osnovne škole "Musa Ćatim Ćatić“ te prvi put članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

 

- Zahvaljujući onom što se desilo 2. maja, danas se bh. studenti slobodno kreću i žive u glavnom gradu BiH i na nama je da to i dalje baštinimo. Jasno šaljemo poruku da nećemo dozvoliti da nas više niko i nikada ubija, jer ćemo znanjem i sposobnošću nastojati da živimo u miru i slobodi - poručio je predsjednik SPUS-a Merim Serdarević.   

 

Obilježavanje 2. maja nastavlja se polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na groblju "Lav“ i mezarju "Stadion“.

 

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook