Konkurs koji je privukao pažnju

Ministar Kazazović traži savjetnika za gašenje škola i vrtića: Hoće li se zatvoriti sedam obrazovnih ustanova u KS?

Front18.04.17, 17:39h

Ministar Kazazović traži savjetnika za gašenje škola i vrtića: Hoće li se zatvoriti sedam obrazovnih ustanova u KS?
Roditelji sedam osnovnih škola s područja općina Centar i Stari Grad koje su mjerama racionalizacije prve na "udaru" kazali su da neće odustati od borbe za kvalitetno obrazovanje svoje djece

 

Na stranici Agencije za državnu službu FBiH nedavno je objavljen konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, piše novinska agencija Patria.

 

Između ostalog traži se stručni savjetnik za normativno-pravne poslove. Po uslovima Konkursa ova osoba “vršit će poslove iz oblasti normativno-pravnih poslova koji se odnose na aktivnosti oko pripreme i stručne obrade materijala za Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo, a koji se odnose na proceduru osnivanja, rada i prestanka rada javnih ustanova i ustanova koje pružaju usluge u oblasti odgoja i obrazovanja”.

 

Iako su ministar Elvir Kazazović, kao i sam premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković nedavno kazali da neće biti gašenja osnovnih škola, naši izvori iz Ministarstva kažu da istinu treba tražiti upravo u odredbi konkursa koja kaže “prestanak rada javnih ustanova”.

 

konkurs-kazazovic

 

Podsjećamo, roditelji sedam osnovnih škola s područja općina Centar i Stari Grad koje su mjerama racionalizacije prve na "udaru" kazali su da neće odustati od borbe za kvalitetno obrazovanje svoje djece. Te škole bi se, kako kažu zbog manjka djece, trebale pretvoriti u područne ili promijeniti namjenu, što znači da bi djeca od 5. do 9. razreda morala pješačiti i putovati do centralnih škola.

 

I vjerovatno da nije bilo pobune roditelja gašenje škola desilo bi se u tišini, jer “racionalizacija” o kojoj se govori u Prijedlogu Zakona o osnovnom obrazovanju nije detaljno obrazložena niti je precizirano šta to uključuje.

 

Ne zna se da li je ovaj plan racionalizacije stopiran (Kazazović tvrdi da jeste) niti kada se treba početi provoditi. Roditelji škola "Saburina", "Hasan Kikić", "Hasan Kaimija", "Silvije Strahimir Kranjčević", "Vladislav Skarić", "Šejh Muhamed Hadžijamaković" i "Vrhbosna" neće sigurno odustati od borbe za kvalitetno obrazovanje svoje djece niti budućih pokoljenja.

 

Inače, u ovoj sedmici trebala bi biti još jedna rasprava o ovom zakonu, a u vezi procesa inkluzije. Do tada u Ministarstvo stižu novi ljudi, stručni saradnici za različite oblasti, pa čak i ove koji pravno treba da osmisle gašenje javnih ustanova.

 

Također, Kazazović je raspisao i konkurs za stručnog savjetnika za finansije i računovodstvo, stručnog savjetnika za društveno i humanističko područje, stručnog savjetnika za matematičko-informatičko-tehničko područje i stručni saradnik za pitanja mladih.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook