Zaoštravanje odnosa

Rusija suspendirala sporazum koji sprječava direktni sukob s američkim snagama

Front07.04.17, 14:53h

Rusija suspendirala sporazum koji sprječava direktni sukob s američkim snagama
Prema memorandumu, potpisanom nakon što je Rusija započela kampanju zračnih napada u Siriji u septembru 2015. godine, Rusija i SAD su razmjenjivale informacije o svojim letovima kako bi izbjegle incidente na prenapučenom nebu iznad Sirije gdje Rusija ima nekoliko desetina ratnih aviona i baterija projektila protuzračne odbrane

 

Kao odgovor na američke napade na sirijsku zračnu bazu, Rusija je saopćila da obustavlja sporazum sa SAD-om čija je svrha spriječiti sudare na nebu iznad Sirije, javlja Independent.

 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je kazalo da nakon odluke Donalda Trumpa o lansiranju 59 krstarećih raketa na vojni cilj u Siriji, Moskva obustavlja memorandum potpisan sa SAD-om koji sprječava incidente i osigurava sigurnost letenja.

 

Prema memorandumu, potpisanom nakon što je Rusija započela kampanju zračnih napada u Siriji u septembru 2015. godine, Rusija i SAD su razmjenjivale informacije o svojim letovima kako bi izbjegle incidente na prenapučenom nebu iznad Sirije gdje Rusija ima nekoliko desetina ratnih aviona i baterija projektila protuzračne odbrane.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook