o budućnosti regije

Susret obilježio zagrljaj Vučića i Zvizdića: Počeo samit premijera zemalja zapadnog Balkana

Front16.03.17, 11:32h

Susret obilježio zagrljaj Vučića i Zvizdića: Počeo samit premijera zemalja zapadnog Balkana
Cilj sastanka je približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a bit će razgovarano i o saradnji u oblastima mladih i obrazovanja

 

Premijeri zemalja zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu na sastanku čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kako bi razgovarali o zajedničkim regionalnim projektima.

 

Cilj sastanka je približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a bit će razgovarano i o saradnji u oblastima mladih i obrazovanja.

 

Učesnici sastanka su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

 

Sastanku prisustvuje i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano. Italija je domaćin samita zapadnog Balkana koji bi u julu trebao biti održan u Trstu.

 

Zvizdić je ranije kazao da su mir i stabilnost najvažniji prioriteti zemalja ove regije te je najavio da će se s predstavnicima EU raditi na jačanju regulatornog okvira i formiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu da bi se stvorio bolji ambijent i kapaciteti za privlačenje stranih investicija.

 

Dodao je da će pokušati formirati zajedničke institucije i unije da bi unaprijedili trgovinsku razmjenu u regionu, te predložiti konkretne infrastrukturne projekte koji bi na samitu u Italiji trebali dobiti i konačnu potvrdu.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook