Nakon vijesti iz Haaga

Novalić poručio: Sudske presude ne komentiram

Front09.03.17, 15:56h

Novalić poručio: Sudske presude ne komentiram
Premijerka RS-a Željka Cvijanović je također na isto pitanje ogovorila da je Sud u Haagu dao obrazloženje, da nije proslijeđen usaglašeni zahtjev institucija BiH za reviziju presude

 

Sudske presude ne kometiram, rekao je danas premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na pitanje novinara u Banjoj Luci o informacijama da Međunarodni sud pravde u Haagu nije prihvatio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid iz 2007. godine.

 

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je također na isto pitanje ogovorila da je Sud u Haagu dao obrazloženje, da nije proslijeđen usaglašeni zahtjev institucija BiH za reviziju presude.

 

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva BiH, vezano za njegov zahtjev u kojem je tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem, naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

 

- Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, uime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)“ - navodi se u pismu koje potpisuje registrar Philippe Couvreur.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!