DF odgovara Denisu Challengeru

Pokušao si izvesti puč! Žao nam je da mlad čovjek svu energiju troši na ostvarenje ličnog interesa...

Front06.03.17, 12:11h

Pokušao si izvesti puč! Žao nam je da mlad čovjek svu energiju troši na ostvarenje ličnog interesa...
Zbog pravilnog i istinitog informiranja, kako organa i članova stranke, tako i šire javnosti, mišljenja smo da smo dužni i obavezni objaviti stvarne činjenice, te, konačno, svojim pravim imenom nazvati ovakve istupe našeg dojučerašnjeg kolege Denisa Challengera, saopćeno je iz DF-a

 

Nakon već drugog gostovanja u nekoliko dana na tv N1 i , uz ostalo, opetovane tvrdnje da je jedini spas za ovu zemlju da se sve lijeve opcije “utope” u SDP BiH, Opštinska organizacija DF-a Centar Sarajevo uputila je odgovor Denisu Challengeru, našem bivšem članu.

 

U ovom opširnom saopštenju, uz ostalo se kaže:

 

- Zbog pravilnog i istinitog informiranja, kako organa i članova stranke, tako i šire javnosti, mišljenja smo da smo dužni i obavezni objaviti stvarne činjenice, te, konačno, svojim pravim imenom nazvati ovakve istupe našeg dojučerašnjeg kolege Denisa Challengera.

 

Tačno prije dvije godine, nakon provedenog kooptiranja članova u OO DF Centar Sarajevo, osoba koja je, u tom trenutku, koordinirala mlade općinske Organizacije DF Centar Sarajevo (g-din Amir Vrca), kolegijalno je ustupio, zbog novih obaveza u stranci, koordiniranje ovom kategorijom našeg članstva nekom drugom. Denis Challenger je bio jedan od kandidata za ovu važnu funkciju - koordinatora za mlade DF Centar Sarajevo, pri čemu je imao jednog protukandidata, a nakon prvog glasanja mladih DF Centar Sarajevo, imali su izjednačen broj glasova. OO DF Centar Sarajevo je odlučio da se glasanje ponovi, a na to glasanje Challenger dovodi svoje prijatelje čiji su glasovi i odlučili u njegovu korist. Iako mu je tom prilikom rečeno da ovakvi postupci nisu ni fer, ni kolegijalni, te iako se tada pokušalo utjecati na njegovu samosvijest i kolegijalnost, Denis je, ipak, postao koordinator za mlade DF Centar Sarajevo, a kasnije i član OO DF Centar Sarajevo (bez da jednu od te dvije funkcije ponudi nekom drugom, a ko će zaista i raditi za ono za što su te funkcije predodređene). Na žalost, tadašnji OO DF Centar nije mogao predvidjeti do kojih sve granica ova i ovakve stvari mogu doprijeti i kakve sve negativne efekte prouzrokovati. Također, na žalost, doživjeli smo rapidno smanjenje broja mladih u općinskoj Organizaciji DF Centar Sarajevo, a u odnosu na impozantan broj aktivnih mladih u periodu Denisovog prethodnika. Na kraju, nezanemariv broj mladih apsolutno nije bio zadovoljan Denisovim (ne)radom i/ili nedovoljnim i nekvalitetnim radom, te je nastupila letargična faza (ne)funkcioniranja mladih, a koji su "podbacili" u predizbornoj kampanji na lokalnim Izborima 2016. godine, što je direktno utjecalo na slabe izborne rezultate DF-e u općini Centar Sarajevo, saopćeno je iz stranke.

 

- Tokom lokalnih izbora, Denis Challenger je radio isključivo ličnu promociju, a pri čemu mu je pomogao, sada već kompromitirani g-din Mufid Lojo, na način da je Denisu dao (poklonio, iznajmio, prodao…) Denis Challenger uopće nije bio timski uključen u kampanju, već je, radeći isključivo ličnu promociju, direktno naštetio i kampanji DF.

 

Nakon provedenih izbora, te činjenice da je Denis Challenger "prošao" kao vijećnik u općini Centar Sarajevo, isti je pokrenuo lavinu nezadovoljstva u sastavu općinske Organizacije DF Centar Sarajevo, te pod krinkom i izlikom "traženja glavnog krivca", te "moralne odgovornosti prema javnosti", a zbog loših izbornih rezultata i u maniru nekog "revolucionara, borca i patriote" planirao i pokrenuo seriju lobističkih postupaka u pokušaju da realizira "puč" unutar općinske Organizacije DF Centar i tadašnjeg OO DF Centar, a sa nekolicinom kolega - istomišljenika iz sastava tadašnjeg OO DF Centar, (osobe koje nisu apsolutno bile aktivne u proteklih 3-6… mjeseci, a što je decidno evidentirano u zapisnicima sa sjednica OO DF Centar, kao i OIŠ-a DF Centar).

 

Pomenuti "puč", a na temelju "nove ambicije" i "najnovije snage" Denisa Challengera je koncipiran shodno činjenici je postao vijećnik, kao i šef kluba vijećnika DF u općini Centar Sarajevo, a pri čemu je obećanjima "potkupljivao" određene članove OO DF Centar i druge, na način da će ih on imenovati u komisije u općini Centar, pri čemu zanemarajući čak i direktive i odluke kantonalnog Povjerenika, generalnog Sekretara i djelujući samoinicjativno.

 

Nakon završenih izbora predsjednik OO je izjavio da će dati ostavku na mjesto predsjednika i preuzeti moralnu odgovornost, ali prije ostavke želi da se uradi decidna analiza Izbora i da se u nju unese, za svakog člana MO, OO DF Centar  -  ko je radio, šta je radio, kakav je doprinos i izbornoj kampanji dao.

 

Nakon takvog izjašnjavanja predsjednika OO DF Centar, Denis je pokušao pokrenuti njegovu smjenu, a sa istim ljudima - kolegama koji nisu ništa radili u interesu stranke, čime se pokušala krivica i sav teret prebaciti na jednu osobu (predsjednika OO DF Centar), a istovremeno pokušati abolirati i zataškati nerad samog Chellengera i njegovih istomišljenika.

 

Uzgred rečeno, i sam čin i način ovakvog "traženja žrtve", te da se smijeni predsjednik OO DF Centar, je rađen "iza kulisa", mimo svih pravila, procedura, poslovnika, statuta, a vršen je na više nekolegijalnih i netolerantnih načina, kao što su: direktna obraćanja Sekretarijatu, zatim Predsjedništvu stranke, a sa prijedlogom imena za OP DF Centar (općinsko Povjereništvo), a kojom prilikom je Denis Challenger predložio sebe i pomenute kolege - istomišljenike, a koji ne samo da nisu dali apsolutno nikakav doprinos u stranci, niti su realizirali svoje minimalne, povjerene, partijske zadatke, nego su mjesecima, pa i godinama djelovali isključivo demagoško-filozofski, a u konačnici negativistički i defetistički.  Od Sekretarijata je dobio odgovor dopisom u kojem je, doslovno, pojašnjeno da se na ovakav (Denisov) način niko ne može smijeniti, pa ni predsjednik OO DF Centar.

 

Napomena: Denis Challanger je i prije nego što je saopšteno da će svi OO i KO biti razrješeni, imao saznanja da će se uvesti povjereništva-o i na temelju tog saznanja i lobističkog dogovaranja sa svojim kolegama - istomišljenicima, "na kafama" sačinio i dostavio predsjedništvu stranke "svoj spisak" budućeg PO Centar Sarajevo, stoji u saopćenju Općinskog Povjereništva DF Centar Sarajevo.

 

4. Ove i ovakve ambicije i želje spomenutog bivšeg člana DF-a potvrđuju i rezultati "preglasavanja" na posljednjoj održanoj sjednici OO DF Centar Sarajevo, a kojom prilikom je, zajedno sa grupom potpisnika (kolega - istomišljenika) sam sebe, kao i kolege - istomišljenike delegirao za članove općinskih komisija pri općini Centar Sarajevo, i to svakog od njih u po dvije komisije, pri čemu su, naravno, zanemarene sve kompetentne, stručne, zaslužne osobe, a koje su, itekako, bile aktivne i davale, kao što i danas daju svoj značajan doprinos političkom djelovanju i afirmaciji DF, uopće.

 

Kada su u pitanju partijske obaveze i odgovornosti Denisa Challengera, može se navesti sljedeće (ukratko):

 

Kao šef kluba nije informirao OO DF Centar o sjednicama Kolegija pri OV;

Kao šef kluba nije blagovremeno informirao za mogućnost delegiranja komisija pri općini Centar Sarajevo;

Kao šef kluba sam je donosio odluke za komisije pri OV;

Kao član OV nije izmirivao svoje obaveze koje su donesene odlukom predsjedništva stranke;

Kao koordinator nije održavao redovne sastanke mladih, a one rijetke koje je i održavao, to je radio nestručno, obzirom da sa tih rijetkih sastanaka nije bilo niti jedne jedine inicijative;

Oglušivao se na obaveze i korespodenciju / mailove predsjednika OO DF Centar;

Kršio procedure i hijerarhiju / postupke;

Izražavao kategoričnu neposlušnost / predavanje spiska komisija vršio samoinicijativno;

Učestalo širio nezadovoljstvo, negativističkim stavom, te "izmišljao tzv. afere", kojim djelovanjem znatno utjecao na funkcioniranje OO DF Centar Sarajevo… itd. itd.

 

Nama, kao Povjereništvu DF Centar Sarajevo, zaista je žao da tako mlad čovjek svu svoju energiju troši, eksplicite, na ostvarenje isključivo ličnog interesa. No, nikako ne opravdavamo i tolerišemo već osuđujemo i sankcionišemo takvo i slična ponašanja, ma o kome da je riječ.

 

Ovdje se cijenio rad i cijeniće se dok god politički egzistiramo. Ovdje se "ne guraju stvari pod tepih", nego se rješavaju. Ovdje se ne toleriše nerad i frakcionaško djelovanje. Ovdje se radi i radiće se smisleno, strpljivo, stručno. Ovdje se bori… i ta borba nije lagana. Ovdje se pažljivo njeguje zajedništvo. Ovdje se gradi budućnost, saopćeno je iz Općinskog Povjereništva DF Centar Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook