bez usuglašenja

ESV bez zaključka o prednacrtima zakona o porezu na dohodak i doprinosima

Front27.02.17, 20:56h

ESV bez zaključka o prednacrtima zakona o porezu na dohodak i doprinosima
Poslodavci nisu bili protiv intenziviranja socijalnog dijaloga, rekli su, ali ne u formi radnih grupa kakve je predlagao sindikat

 

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine završena je bez usuglašenog zaključka socijalnih partnera o prednacrtima dvaju novih federalnih zakona - o porezu na dohodak i o doprinosima.


Poslodavci, kao jedna od tri strane u socijalnom partnerstvu, smatrali su da nacrti mogu poslužiti kao osnova za daljnje pregovaranje, s tim da paket reformi u ovoj oblasti treba, po njihovom mišljenju,  zaokružiti s još šest zakona za poboljašenje uvjeta poslovanja, čije bi prijedloge oni uputili Federalnoj vladi.

 

Sindikat kao drugi socijalnih partner smatrao je, pak, da su ponuđeni prednacrti neprihvatljivi i predlagao formiranje radne grupe u kojoj bi svi partneri, predočavajući vlastite argumente, pregovarali o budućim konačnim zakonskim rješenjima, prihvatljivim za sve, slično kao kada je pregovarano u procesu donošenja novog zakona o radu.

 

Ministrica finansija Jelka Milićević je uime Federalne vlade kao trećeg socijalnog partnera odbijala formiranje radnih grupa, a s tim su se načelno slagali i poslodavci jer smatraju da su ponuđeni prednacrti već dobili formu zbog čega je kasno za pregovaranje slično kao kad je usuglašavan Zakon o radu. Poslodavci nisu bili protiv intenziviranja socijalnog dijaloga, rekli su, ali ne u formi radnih grupa kakve je predlagao sindikat.

 

Ministrica Milićević je očekivala da se socijalni partneri izjasne o ponuđenim rješenjima danas i rekla je da na sjednici nije čula nijedan konkretan argument od onih koji se ne slažu s ponuđenim prednacrtima osim što su načelno govorili da su zakoni neprihvatljivi. Njeni saradnici iz Ministrarstva finansija, koji su također prisustvovali sjednici, potvrdili su da su prednacrti upućeni iz Vlade na adrese druga dva socijalna partrnera prije više od 15 dana. Poslodavci su kazali da su ih dobili tačno prije dvije sedmice.

 

Ministrica je još kazala da je shodno pismu namjere Međunarondog monetarnog fonda, rok za donošenje i objavljivanje novih zakona o porezu na dohodak te o doprinosima 1. juli ove godine.

 

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sjednice, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, kao jedan od razloga za neslaganje sindikata, naveo je da ponuđena rješenja „tope naknade za topli obrok“ i da su na štetu radnika.

 

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je povodom tvrdnji iz Vlade da nova rješenja o oporezivanju teže neutralnom efektu, ustvrdio da se to čini na teret onih s nižim primanjima, a ne s višim, a koga će konkretno ta šteta pogoditi, radnike ili poslodavce, zavisi od slučaja do slučaja.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook