VIDEO/ Za razliku od BiH, susjedi puno ulažu u vlastiti program

Potpuni slom domaće tv produkcije: Pogledajte koliko novih projekata ove jeseni donose HRT i RTS!

Mediji21.10.16, 15:36h

Potpuni slom domaće tv produkcije: Pogledajte koliko novih projekata ove jeseni donose HRT i RTS!
Koliko je do manjka novca u domaćim televizijama, toliko je i do nedostatka agilnih i kreativnih potencijala, ali i sposobnih tv menadžera koji dobro znaju koliki značaj ima domaća produkcija i zašto ona mora postojati. To, očito, kod naših susjeda nije slučaj, pa se ove jeseni u Srbiji i Hrvatskoj snima i prikazuje obilje domaćih serijala, što igranih, što dokumentarnih

 

Pripremile: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ i Maja RUČEVIĆ

 

Produkcija televizijskog igranog sadržaja, pa i ambiciozonog dokumentarnog programa, u Bosni i Hercegovini više skoro ne postoji... Potvrdile su to na najgori način jesenje programske šeme ovdašnjih tv kuća u kojima nema niti jedne domaće igrane serije, niti se takvo što uopšte ima u planu.

 

Jedinu iznimku u ovom "nakaradnom pravilu" čini TV Pink BH koja, nakon uspjeha pilot epizoda, ove sezone najavljuje snimanje prvog ciklusa domaćeg humorističkog serijala "Dobrodošli u Orient Express". Ostale tv kuće u BiH drže se sigurnog i pogubnog recepta - red turskih, red indijskih, red repriznih, malo španskih, sve više regionalnih, a na RTRS-u sve više i ruskih serija - samo nek' se nešto "vrti". 

 

Koliko je do manjka novca u domaćim televizijama, toliko je i do nedostatka agilnih i kreativnih potencijala, ali i sposobnih tv menadžera koji dobro znaju koliki značaj ima domaća produkcija i zašto ona mora postojati. To, očito, kod naših susjeda nije slučaj, pa se ove jeseni u Srbiji i Hrvatskoj snima i prikazuje obilje domaćih serijala, što igranih, što dokumentarnih.  

 

U nastavku pogledajte najveće ovogodišnje projekte nastale u produkciji RTS-a i HRT-a, ambiciozne istorijske, igrane, humorističke, dokumetarne serijale koje su okupile vrhunske autorske i glumačke ekipe i stvorile respektabilan programski sadržaj. Ovdje nismo prezentirali nove projekte komercijalnih tv stanica, a tako bi pregled ponuda igranih programa u ovim zemljama još slikovitije pokazao kolika je danas BiH medijska kolonija i zabit.

 

U nedostatku vlastitog, uživajmo u tuđem...           

 

Novi projekti u Srbiji

 

UBICE MOG OCA: 23. oktobra na Prvom programu RTS-a počinje emitovanje nove igrane serije "Ubice mog oca", rađene u izvršnoj produkciji "Work in Progress". Scenario su napisali Nataša Drakulić i Predrag Antonijević, koji je i reditelj serije.


Radnja serije počinje kada glavni junak, mladi inspektor beogradske policije Aleksandar Jakovljević, uprkos svom problematičnom ponašanju, dobija važan slučaj - ubijena je kćerka jedinica uglednog čovjeka čija firma gradi najveći stambeno-poslovni kompleks u regionu. Istraga ide i u tom smjeru ali, Aleksandar iako rastrzan svojim problemima, ništa ne ostavlja slučaju i kopa po svakom segmentu života ubijene djevojke, nesvjestan kojoj opasnosti se izlaže, jer je nekome stalo da se to ubistvo što prije zataška...

 

Ono što ovu seriju razlikuje od ostalih srpskih kriminalističkih serija jeste što se jedno ubistvo rješava čak kroz deset epizoda, što nalikuje na američki model i predstavlja svojevrsni novitet u ovdašnjim tv serijalima. 

 


Glavne uloge u seriji "Ubice mog oca" igraju dobro poznata filmska i televizijska imena: Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Marko Janketić, Nebojša Glogovac, Nina Janković, Katarina Radivojević i mnogi drugi. Zanimljivost serije jeste i to što je naslovnu pjesmu, koju su napisali i aranžirali Mirko Šenkovski Geronimo i Samir Kadirić, otpjevao Halid Bešlić.

 

SENKE NAD BALKANOM: Novi ambiciozni TV projekat srpskog glumca, reditelja i scenariste Dragana Bjelogrlića, serija “Senke nad Balkanom” počela se snimati 1. oktobra ove godine, a također će se prikazivati u programu RTS-a. Za prvu sezonu koja broji 11 epizoda planirano je 90 snimajućih dana.


Radnja ove dramske kriminalističke serije odigrava se 1928. godine u Beogradu, kao prijestolnici Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Serija prati iskusnog policijskog inspektora Andru Tanasijevića Taneta, kojeg igra Dragan Bjelogrlić i njegovog novog kolegu, mladog insprektora Stanka Pletikosića, koga tumači Andrija Kuzmanović.

 


Kreativni direktor ovog projekta, Dragan Bjelogrlić, okupio je kvalitetnu grupu autora, među kojima se nalaze i glumci: Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Dragan Petrović, Tamara Krcunović, Branimir Brstina, Slobodan Boda Ninković itd.

 

SLEPI PUTNIK NA BRODU LUDAKA: Rođen godinu dana prije austrijske okupacije Bosne, umro dvije godine poslije Sarajevskog atentata. Duševna bolnica u kojoj je umro u Beogradu, prije tačno sto godina, bila je, tog avgusta 1916., jedino slobodno mjesto u srpskoj prijestolnici. Nažalost, to je jedina sloboda koju je dočekao veliki pisac Petar Kočić.

 

Ovih dana u Pančevu, tačnije u Narodnom muzeju Pančeva, snima se tv film (u dva dijela) o posljednjim danima Kočićevog života. Scenario za ovaj film napisao je Vule Žurić, a režira ga prekaljeni ex-jugoslavenski reditelj Goran Marković.

 

Ulogu pisca „Jazavca pred sudom" u posljednjim danima burnog i kratkog života tumači Igor Đorđević. Pjesnika Dušana Srezojevića i doktora Stojimirovića, upravnika bolnice, igraju Srđan Timarov i Tihomir Stanić, dok Kostu Hermana igra Svetozar Cvetković, Elenu – Maša Dakić i Arsu Lorda – Aleksandar Srećković.

 

slepi-putnik-na-brodu-ludaka


SELO GORI, BABA SE ČEŠLJA: Uz 89 do sada snimljenih epizoda serije, koja je stekla status društvenog fenomena i postala izuzetno gledana ne samo u Srbiji nego i u cijeloj regiji, sa petim ciklusom u kojem će biti 12 novih - dakle, sa 101 epizodom, bit će to i najduža srpska televizijska serija svih vremena.


Za deset godina snimanja ova serija okupila je najpoplularnije glumce iz beogradskih pozorišta i pozorišta širom Srbije. No, serija u kojoj su upečatljive i zavodljive likove odigrali Radoš Bajić, Ljiljana Stjepanović, Olga Odanović i mnogi drugi, u poslednjoj sezoni je ostala bez dva velikana - Milorada Mandića Mande i Dragana Nikolića.


Posljednji ciklus elegične priče o srpskom selu 21. vijeka, autora Radoša Bajića, a u produkciji RTS-a i izvršnoj produkciji "Kontrast studiosa", također se emituje od ove jeseni.

 

 

VOJNA AKADEMIJA 3: Treći ciklus atraktivne serije "Vojna akademija" donosi novih 12 epizoda, a snimanje se odvijalo na više od 30 lokacija, između ostalog i u studiju RTS-a.


Riječ je o pričama iz života akademaca zasnovanim na istinitim događajima, a ispričane su zahvaljujući velikoj pomoći Vojne akademije. Vojnički život podrazumijeva nekada i teške uslove na koje kadeti moraju da se naviknu.

 

Reditelj serije je Dejan Zečević, scenario je ispisao Boban Jeftić, a glavne uloge tumači uigrana ekipa: Bojan Perić, Branko Janković, Ivan Mihailović, Dragana Dabović, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orašanin, Radovan Vujović, Tijana Pečenčić, Nebojša Milovanović, Jelica Sretenović, Tihomira Stanić, a pridružit će im se i brojni novi kadeti. Producent serije je Nele Garić, poznat kao koproducent i partner bh. serija dok su se radile na FTV-u "Viza za budućnost", "Crna hronika", "Lud, zbunjen, normalan".

 

 

Prve epizode trećeg serijala Vojne akademije na male ekrane stižu krajem godine, a biće emitovane na Prvom programu RTS-a.


TIN - 30 GODINA PUTOVANJA: Prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a, poslije prošlogodišnjeg potpisivanja protokola o saradnji, jeste biografska dokumentarno-igrana serija o pjesniku Tinu Ujeviću "Tin - 30 godina putovanja", kojim se obilježava 60godišnjica smrti najvećeg hrvatskog pjesnika. Tema serijala je pjesnikova biografija.


Snimanje serije otpočelo je u Hrvatskoj prošle godine, a nastavlja se u Beogradu, gde je Tin Ujević proveo skoro deset godina života. Snima se u Skadarliji, na Dunavu, na Tašmajdanu... Serija će imati četiri epizode po 55 minuta i biće emitovana na jesen 2017. godine na HRT-u i RTS-u.


Ovaj serijal potpisuje troje scenarista: prvi, Jasen Boko, bio je biograf Tina Ujevića, koscenarista je dramaturg Lada Martinac Kralj, a treći autor scenarija je sam reditelj Davor Žmegač. Direktor fotografije je Davorin Gecl.

 

Lik mladog Tina Ujevića u seriji tumači Igor Kovač, starog Milan Pleština, a narator je Mislav Čavajda.

 

serija-tin-ujevic

 

ONO MALO ČASTI: Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a završila je ovog proljeća, u vlastitoj produkciji, snimanje televizijskog igranog filma "Ono malo časti". Film je sniman prema adaptaciji drame Bratislava Petkovića "Legija časti", koju je zajedno sa autorom drame napisao reditelj filma Filip Čolović.


Oktobra 2001. godine u Beogradu novinarka rubrike "Aktuelnosti" radi intervju sa Tanaskom Rakićem, sinom srpskog borca iz Prvog svjetskog rata Temeljka Rakića i bivšim udbašem, koji je i sam sada penzioner i živi povučeno u jednoj baraci. Razgovor ih odvodi u 1953. godinu. Tanasko oživljava sjećanje na tadašnji susret Milunke Savić, narednika srpske vojske i kapetana Blagoja Petrovića, koji se odigrava u jednoj beogradskoj kafani u vrijeme posjete Nikite Hruščova Jugoslaviji...

 

Glavne uloge u filmu tumače Ljiljana Blagojević, Miodrag Krstović, Nikola Rakočević, Toma Kuruzović i Sonja Kolačarić.

 

serija-ono-malo-casti

 

Urednik filma je Marko Novaković, direktor fotografije Periša Đinđić, scenograf Dragoslav Ivković, a kostimograf Aleksandra Aleksandrić.

 

Premijerno prikazivanje filma "Ono malo časti" na RTS-u očekuje se do kraja godine.


Novi projekti u Hrvatskoj:


DUBROVAČKA REPUBLIKA: Prije nekoliko mjeseci u programu HRT-a započelo je emitovanje nove dokumentarne serije, rađene u vlastitoj produkciji, "Republika". Autor Božidar Domagoj Burić kroz seriju gledaoce vodi u život jednog od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti - Dubrovačke Republike.

 

Ova dugoočekivana kompleksna dokumentarna serija veliki je produkcijski poduhvat HRT-a, na njenoj realizaciji radilo je gotovo hiljadu marljivih ljudi, sašiveno je na stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke...


- A sve to u jednome cilju: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti, kaže o seriji autor Božidar Domagoj Burić.

 

Pogledajte sami kako to izgleda na malom ekranu...

 


NOVINE: Prema scenariju Ivana Đikića i u režiji jednog od najvećih savremenih hrvatskih reditelja Dalibora Matanića, proteklog vikenda u programu HRT-a premijerno je startala igrana serija "Novine". Prva sezona od 12 epizoda prati fiktivni dnevni list Novine, a priča je fokusirana na redakciju čiji list kupuje ambiciozni građevinski tajkun.

 

serija-novine


Po najavama, a i po onome što se moglo vidjeti nakon prikazivanja prve epizode, ova provokativna serija o stanju u hrvatskim medijima i državi uzdrmat će hrvatsko društvo, a već je prodana i na nekoliko svjetskih tv tržišta. Na osnovu prve epizode koja je prikazana prošle nedelje, može se već reći da je riječ o vrhunskom hrvatskom ali i evropskom igranom projektu.

 

Priča serije je sljedeća: Teška prometna nesreća u kojoj smrtno strada troje ljudi pokreće mehanizam promjene vlasništva u riječkom dnevnom listu Novine. Mariju Kardumu (Aleksandar Cvjetković), utjecajnom građevinskom tajkunu, najednom se jako žuri preuzeti Novine jer se mladi novinar Andrej Marinković (Goran Marković) počeo baviti istraživanjem misteriozne prometne nesreće s kojom je budući vlasnik tijesno povezan. Nagla promjena vlasništva pokreće i unutarnja previranja u redakciji izazvana željom za moći, taštinom, ambicijama. U središtu su tih previranja novinarski veterani redakcije Dijana Mitrović (Branka Katić) i Nikola Martić (Trpimir Jurkić) te Martin Vidov (Zijad Gračić) i Alenka Jović-Marinković (Olga Pakalović) koji se smjenjuju na funkciji glavnog urednika. 

 

Treba još napomenuti i da je u odjavnoj špici serijala korištena muzika sjajnog riječkog benda Quasarr, dok je grafički dizajn špice radila sarajevska agencija Fabrika.  

 

Kritike nakon prve epizode ocjenjuju ovu seriju kao pun pogodak igranog programa HRT-a,  odličan sadržaj koji je zasluženo dobio primetime nedjeljom u 20 sati. Možda najveći kompliment koji bilo kojoj seriji možete dati jeste da ćete nakon odgledane prve epizode imati želju pogledati i iduću i onu nakon toga, a to je upravo slučaj sa "Novinama".

 

 

HRVATSKI VELIKANI: Još jedan ambiciozni projekat HRT-a je tv serija povijesne tematike 'Hrvatski velikani'. Ovaj serijal obrađuje lik i djelo hrvatskih velikana kao što su Ban Jelačić, Marin Držić, Nikola Šubić Zrinski i drugi.

 

- Cilj serijala je približiti ih gledateljstvu i rekonstruirati kakvi su bili kao ljudi te prikazati povijest na zabavan i pitak način, kaže Robert Knjaz koji potpisuje serijal.

 

CRNO-BIJELI SVIJET:  Početkom juna ove godine završeno je snimanje druge sezone serije "Crno-bijeli svijet" autora Gorana Kulenovića, koju produkcijska kuća Interfilm realizira za HRT.


Druga sezona obuhvata ukupno 12 epizoda, a njeno emitiranje krenulo je početkom oktobra. Radnja novih epizoda odvija se tokom 1981. i 1982. godine, a u središtu pozornosti ponovo su novinar Voljen Kipčić Kipo i njegov najbolji prijatelj, fotograf Đermano Kurtela zvan Žungul.


Inače, jedno od glavnih lica nove sezone serije je grad Zagreb sa svojim generacijskim okupljalištima od prije 30-tak godina, novinskim redakcijama, koncertnim prostorima, ulicama i kvartovima. Neizostavna dramaturška sastavnica serije autentična je muzika s početka osamdesetih, pa je serija 'obojena' zvukovima Filma, Haustora, Idola, Aerodroma, Novih fosila i drugih muzičkih grupa i solista onodobne rock i pop scene.  

 


U glavnim ulogama nastupaju Filip Riđički, Slavko Sobin, Jelena Miholjević, Franjo Kuhar, Sreten Mokrović, Anica Dobra, Karlo Maloča, Kaja Šišmanović, Elizabeta Kukić i Sara Stanić, ali i novi likovi koje tumače Voja Brajević, Goran Navojec, Goran Grgić, Olga Pakalović, Enes Vejzović i mnogi drugi.

 

PILOT PROJEKTI NA HRT-u: HRT je također pripremio pilot epizode četiri domaće dramske serije, a gledatelji odlučuju koja će se dalje snimati - Areta, 'Ko te šiša, Papar i sol ili U čemu je kvaka?

 

Više o njima možete saznati na linku OVDJE.

 

'Samo ti pričaj' na Novoj TV

No, u vlastitu igranu produkciju ove jeseni ne ulaže samo HRT... Nakon pilota epizoda 'Samo ti pričaj', Nova TV ovog proljeća završila je snimanje novih nastavaka ove humoristične serije koja je adaptacija španjolske uspješnice 'Escenas de matrimonio'.

   
Redatelj serije je Stanislav Tomić, a scenarij potpisuju Stevo Cvikić i Zrinka Moslavac. Riječ je o prikazu zgoda i nezgoda iz svakidašnjeg života tri bračna para. Generacijski različiti, svaki od njih susreće se s problemima na svoj način, a osebujnost karaktera likova i svakidašnji izazovi s kojima se susreću okidači su komičnih zapleta serije, a glumačku postavu čine Edina Pršić i Asim Ugljen kao mladi par Iva i David, Sandra Bagarić i Igor Mešin kao srednji par Dubravka i Ivanm te Mirela Brekalo i Ratko Glavina kao stariji bračni par Marija i Stjepan.

 

Serija se trenutno prikazuje u programu Nove TV.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook